Fem en fredag v. 25: Midsommardags

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.
Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. Hur spenderar du midsommar i år?
 2. Vad gör du helst på midsommarafton?
 3. Har du någon midsommartradition?
 4. Kommer du dansa runt en midsommarstång?
 5. Befinner du dig mitt i sommaren eller har den bara börjat?

 

 1. I stugan. Ska överhuvudtaget inte resa någonstans alls den här sommaren. Men givetvis blir det en del utflykter av olika slag.
  Känner att jag inte orkar flänga omkring med resväska, packa och packa upp. Behöver koppla ner och göra en själslig reboot. Kroppslig också förresten.
 2. Är ledig. Trots att jag haft många arbetsmidsomrar, en del minnesvärda och bra, så är jag helst ledig.
 3. Som barn hade vi traditioner, men som jag sa på jobbet i går så kan jag inte minnas en enda midsommarafton då vi inte rusade hem från firandet på Torekällberget i Södertälje i hällande regn. Bara det blev till en tradition.
  Men sedan träffade min syster en ny man, vi växte alla upp och det blev nästan en tradition att jobba. Jag har jobbat så många helger att jag tappat räkningen. Jular, nyårsaftnar, påsk, pingst och midsommar. Jag fick mitt första, och enda, barn strax innan jag fyllde 30 och åren från 19, då jag började i vården och till dess var fyllda av helgjobb. Jag var självskriven att jobba när andra firade helg. Utan barn hade jag ingen ”ursäkt” för att få vara ledig. Så var det på den tiden. Idag är det annorlunda. Till och med singlar utan barn har rätt till ett liv.
  Men som sagt, jag har haft en hel del bra midsommaraftnar på jobbet. Men jordgubbar och glass, speciellt minns jag en på Ersta psykiatrin då vi alla satt vid långbord och åt jordgubbar och glass. Men även knytkalas i personalrummet.
  Jag har haft riktigt dåliga midsommaraftnar då jag varit ledig. Ett tag var vi ett tjejgäng som firade ihop ute i landet. Vid ett tillfälle blev jag avsiktligt utlåst för att jag hade haft ”fel” åsikt om en känd person. Jag var klädd i en tunn sommarklänning, barbent och kortärmad. Det var 12 grader ute under natten, det fanns en termometer ute på verandan. Om jag inte vetat, yrkesmässigt, att det är livsfarligt att somna och bli nedkyld så hade jag kanske satt mig i en vilstol och sovit. Då kan snabbt kroppstemperaturen sjunka och man kan få ett hjärtstillestånd. Personen i fråga utsatte mig avsiktligt  för livsfara. Jag litar inte på den personen numera.
  Hade också en, eller flera, midsomrar med min exman. Fylla och stolligheter. Själv höll jag mig nykter för att kunna åka iväg snabbt. Den sista midsommaren var så vidrig att jag ropade till mig F och vi åkte därifrån. Sedan återvände jag aldrig igen. Hade fått nog.
  En annan tradition, som förekommit lite av och till, är att fika på Taxinge slott, det så kallade kakslottet. Tror det var min bror och svägerska som införde den traditionen. Har varit där otaliga gånger. Även när jag skulle jobba på eftermiddagen/kvällen eller natten.
 4. Knappast…
 5. Den har väl knappt börjat. Lång kall vår och sedan bakslag med kyla och massor av regn.

Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

9 svar på Fem en fredag v. 25: Midsommardags

 1. Känner samma angående resandet. Tungt att packa och flänga runt, vänta på flygplatser osv 🙂
  Önskar dig en fin midsommar! Hoppas ni får bättre väder, vi har haft fint här i södra Finland en stor del av maj och nästan hela juni också.

  • Kraka skriver:

   Tack, önskar också dig en fin midsommar.
   Det är väl mest de kortare resorna som är jobbiga. Man behöver packa en hel del även för att bara sova borta en natt.

 2. Visst funkar det att jobba även på storhelger när man nu har ett sånt jobb – jag ville dock gärna slippa julafton, och det klarade jag tack vare att en kollega hade en judisk fru så i hans fall var det bättre julstämning på jobbet än hemma!

 3. Tack för att du delar dina personliga minnen å inte heller utelämnar det jobbiga…all heder åt dig!
  Hoppas du får en underbar midsommar i lugn å ro med god mat å dryck!

 4. Ingrid skriver:

  Det finns alltid några som måste jobba oavsett om det är helg eller inte. Vi saknade en person vid dagens midsommarlunch för att hon måste jobba på vårdscentraen.
  Och du har också plockat fram midsommarminnen.
  Ha en fin fortsättning på helgen!
  Kram, Ingrid

 5. Pingback: Midsommarafton – Listad dag | Kraka

 6. Paula Merio skriver:

  Ujuj, du har haft mindre trevliga midsommarupplevelser, dessutom har du jobbat ofta. Då kan knappast midsommarhelgen vara något du tänker med glädje på! Mina långresor är avverkade helt, jag har inte längre orken att packa, vänta, passa tider, krångla med allt helt enkelt. jag har så många ställen jag önskade jag rest till men nu får jag faktiskt nöja mig, mår man inte bra är resor ingen hit.
  Jag dansade inte runt stången men såg i allafall då den restes. En lite Gotlandskryssning väntar i veckan, den ser jag fram emot.

 7. Pingback: Fem en fredag v. 26: Ljudligt - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *