Inflation i tiden?

Att pengar rinner ur händerna känner väl de flesta av oss till. Man tycker att man nästan inte får något alls innan lönen är slut. Men hur är det med tid? Kan tiden också råka ut för inflation? Eller blir den devalverad och finns det i så fall något sätt att revalvera tiden?

Att prata om tid i dessa termer är kanske inte så vanligt. Däremot har ju uttrycket ”spendera tid” blivit vanligt, vilket många språkexperter förklarar med att man gjort uttrycker svengelskt och blandat ihop ”spend time” som betyder tillbringa tid och det svenska ”spendera” som betyder att lägga pengar på. Men språk förändras över tid och i äldre tider var ordet ”spendera” inte endast avsett för ekonomiska sammanhang. I modernt språk håller en utvecklig tillbaka till det äldre språkbruket på att ske*.

Hur som helst så ser jag tid som något jag har en pott av, det vill säga 24 timmar varje dygn, 168 varje vecka, 720 till 745 varje månad eller 8760 varje år. Av dessa ska jag spendera ett visst antal på sömn, på arbete, studier, motion och så vidare. Men vad är det som gör att jag för varje år hinner göra allt mindre på dessa timmar? Trots att tekniken gör att många av de saker som förr tog enorm tid går så mycket fortare?

*Catharina Grünbaum reder ut begreppet ”spendera tid” i en artikel i DN.

Det här inlägget postades i Länkat från Krakas halvsekelblogg. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Inflation i tiden?

 1. Maria skriver:

  Kloka tankar!
  kanske är det så att vi upplever mer press och krav från omgivningen, att vi aldrig känner oss nöjda?!
  det är ju hela tiden något nytt som kräver uppmärksamhet från en, när man lagt något annat åt sidan.
  Jag vet inte hur jag ska förklara.
  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *