Kakao – hälsokost för kropp och själ

Jag har varit på chokladprovning i Gamla Stan tillsammans med en vän.  Vi höll till nere i källarvalv som tidigare varit en kolkällare, men som restaurerades under 1970-talet och där man nu har provningar av choklad, vin och olika spritdrycker.

Chokladprovning hos BonVino i Gamla Stan

Det var mayafolket och aztekerna som först började använda kakao. Kakao är rikt på mineraler, antioxidanter, fluor och ett ämne som heter fenyletylamin. Fenyletylamin är ett ämne som gör oss förälskade, men för att uppnå den effekten behöver man få i sig (eller sin tilltänkta) 15 kilo kakao på en relativt kort tid.

Effekten av fenyletylamin är dock så pass kraftig att man under 1700-talet diskuterade att förbjuda munkarna i klostren att äta kakao eftersom man hade problem med passioner.

Columbus var den som förde med sig kakao till Europa och man gjorde en dryck på kakao, kanel, ingefära och chilli som blandades ut i vatten. En stark och besk dryck.

Först när nunnor började blanda kakao med mjölk och socker fick man en dryck som var god och snabbt blev populär. Den första chokladkakan är en sentida uppfinning från 1850, speciellt med tanke på att man hittat spår av kakaoanvändning så långt tillbaka i tiden som 600 f Kr.

Kakao odlas främst i Afrika, Syd- och mellanamerika och delar av Asien såsom Nya Guinea. Allra bäst trivs kakaon kring 18:e breddgraden, både den södra och norra.

Kakaoträdet blir i vilt tillstånd cirka 15 meter, men på plantagerna håller man det runt 6 till 8 meter eftersom kakao, som växer på stammen,  skördas för hand.

Innan kakaon blir choklad genomgår den en rad olika processer. Den fina kvaltetskakaon får långsamt ta sig genom jäsning och torkning medan kakao av lägre kvalitet genomgår en uppsnabbad, industriell process.

Italien och Frankrike är de länder som importerar mest kakaobönor, medan Sverige importerar kakaomassa och kakaosmör. Kakaosmör används inte enbart som livsmedel utan även inom kosmetikaindustrin.

Ju högre kakaohalt, desto nyttigare. Men vi var rätt överens alla vi på provningen att 99% kakao inte smakade gott. Överhuvudtaget blev man väldigt mätt på choklad trots att det bara var några få bitar på fatet. Vi som ville fick en plastpåse att ta med våra överblivna bitar i. Den choklad jag tyckte bäst om var en 62% forastero smaksatt med grönpeppar. Jag köpte ett par kakaor av den, men den ligger i tryggt förvar i köksskåpet och får nog stanna där i åtskilliga dagar.

Kakaoböna på Kuba december 2007

Det här inlägget postades i Länkat från Krakas halvsekelblogg. Bokmärk permalänken.

4 svar på Kakao – hälsokost för kropp och själ

 1. Lena skriver:

  Hej!

  Det lät trevligt! Varför får jag aldrig följa med…..*LER*.

 2. Kraka skriver:

  Hmm… kan ha berott på att du är på andra sidan jorden just nu.

 3. Fia skriver:

  Det var kul läsning som gjorde mig extremt sugen på choklad. Jag som egentligen inte är någon överdriven chokladfantast. Men jag skulle gärna gå på en chokladprovning i mysig miljö.

 4. Singelpappan skriver:

  Jag som älskar choklad… 🙂

  Meddelar dig på detta sätt min nya blogg, så att du vet var jag finns i fortsättningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *