Kulturfyra om pessimism

Kulturbloggen finns något som heter Kulturfyran. Den här handlar om pessimism.

1. Är du pessimist eller optimist?

2. Vilken är den mest pessimistiska bok eller film du läst eller sett?’

3. Vilken musik lyssnar du på om du känner dig pessimistisk?

4. Vad gör du när du känner dig pessimistisk om något?

 Mina svar:

 • Jag är optimist, tror alltid att det går att lösa saker på ett eller annat sätt. ”Det reder sig” är ett favorituttryck jag lärde mig under mina år i Skåne. Men jag är också realist, vissa saker måste man bara hacka i sig och då säger ofta andra att jag är en pessimist. Men jag tycker inte att man som optimist måste göra sig dum och tro att saker som uppenbart inte fungerar ska göra det.
 • Den mest pessimistiska bok jag kan tänka mig är Orwells 1984. Det är länge sedan jag läste den och jag minns faktiskt inte om det finns något hopp i slutet av den. Men det som gör att jag väljer den här boken är att i stort sett alla mer eller mindre vuxna svenskar (och många andra) har läst den och förfasats över det samhälle den beskriver. Trots det ropas det efter mer övervakning, man inför FRA som är den mest integritetskränkande lag vi någonsin haft i Sverige i fredstid och man jagar folk, oftast ungdomar, som lyssnar på varandras musik och ser film. Man väljer att kontrollera enskilda, så kallat vanligt folk, istället för att satsa på att se till att vi får ett samhälle där vi är trygga. Känner man sig trygg går man inte på idéer om att kontroll av telefonsamtal, brev med mera behövs. Det är en rättsskandal som vi har tack vare alla pessimister som tror att vi behöver övervakas hela tiden.
 • Jag lyssnar inte på speciell musik när jag känner mig pessimistisk. Lyssnar jag på musik så är det musik jag gillar, oavsett om jag känner mig pessimistisk eller optimistisk. Annars vore väl ”nedladdad” ett effektfullt svar här. Men tyvärr, jag är bara fildelningsoptimist, laddar inte ner själv. Man kan ju stödja saker utan att delta själv. Men jag tror och hoppas på att våra duktiga hackers kommer på ett sätt att mixa torrent-tekniken och streaming. Eller ska det bli olagligt att lyssna på radio också i framtiden?
 • Beror ju på inom vilken genre det är. Är det på det privata planet som att han inte är intresserad, jag inte har råd att köpa det där jag vill ha eller liknande så ältar jag det ett tag och sedan går jag vidare. Är det någon stor allmän fråga försöker jag organisera mig, diskutera, skriva insändare och agera politiskt. Jag må vara gammal och trött, men dock en barrikadkämpe, och den delen kan alltid väckas till liv om jag blir tillräckligt uppretad.
Det här inlägget postades i Kulturfyra. Bokmärk permalänken.

2 svar på Kulturfyra om pessimism

 1. Snorkfröken. skriver:

  Vilka bra svar du har gett på frågorna! Jag skulle ha svarat ungefär samma saker på de flesta.
  Boken är jag dock lite tveksam till, kanske Bibeln är mitt alternativ 😉
  Ha en fin lördag=)

 2. Kraka skriver:

  Jag tolkar ju inte Bibeln som pessimistisk. I och med Nya Testamentet så upprättar Gud ett nytt förbund med människorna där frälsningen finns i och med att Jesus tog med sig ALLA människors synder och dog för dem.
  Det finns inget i evangelierna som tyder på att vi behöver förtjäna frälsningen, ”den som är utan synd kastar första stenen”.
  Ha en bra lördag du också! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *