Jag har en kompis du kan kontakta

Kommunikation har väl alltid varit viktig. Man bytte telefonnumer efter dansen, lämnade adress och telefonummer i affären om man beställt en vara och alla ens vänner och kompisar hade telefonnummer och oftast även adress. En självklarhet, som aldrig behövde påpekas, var att man inte spred ut numret och adressen till kreti och pleti.

Idag har vi även mailadresser och kommunikationen går så väldigt mycket snabbare. Men det har även skett en förändring i själva hanterandet av de nya kontaktvägarna. Många verkar anse att det är helt ok att sprida mailadresser hur som helst utan att först fråga den det berör.

Jag får på en vecka hundratals massutskick där min mailadress sprids, mängder av mail avsända från okända, så kallade spam, mängder av dessa spam är på kinesiska, japanska och andra för mig fullkomligt obegripliga språk.

I de flesta fall ser man ju direkt att mailen kommer från någon man inte vill ha mail från och det är ”bara” att radera. Att jag skriver ”bara” beror på att när det kommer hundratals av dessa spam så är det ett ganska tidsödande arbete att sortera ut de mail som är viktiga och kassera de man inte vill ha. Det tar några timmar i anspråk varje vecka!

Idag har jag fått tre mycket märkliga mail. Mailen är med en avsändare jag känner mycket väl, dock är innehållet ren nonsens. Det är reklam för något företag, skrivet på engelska och sedan översatt till en svenska som bara kan betraktas som en parodi. Jag utgår från att hon fått sin mailadress kapad. Om inte måste hon ha insjuknat i en psykos.

Det jag funderar på är varför så många människor tycks betrakta mailadresser som något slags allemanstillgång och inte ens reflekterar över att fråga om man får lämna ut den. För inte lämnar man väl ut telefonnummer och postadresser lika lättvindigt? Jag vill bli tillfrågad innan man skickar iväg min mailadress till diverse företag ute i världen, precis på samma sätt som jag vill bli tillfrågad om det är ok att lämna ut min postadress och telefonnummer!

Det här inlägget postades i Länkat från Krakas halvsekelblogg. Bokmärk permalänken.

2 svar på Jag har en kompis du kan kontakta

  1. sladdertackan skriver:

    Jamen, tror du verkligen att någon lämnar ut din mailadress till olika företag? Knappast någon du känner i alla fall. För det mesta så har man själv lämnat sin mailadress på någon blogg eller webbsida (bara att ta för kreti och pleti), beställt något på nätet, blivit kapad etc. etc. Någon har fått tag på den i något sammanhang och så är spridningen på G.

  2. Kraka skriver:

    Du har absolut rätt. Men det som var speciellt med de här mailen är att de har en av mina vänner som avsändare.
    Det är inte ovanligt att företag lockar med ”möjlighete” att bjuda in vänner och på så sätt få tag på mailadresser. Sedan skickar de dessa spam med ursprungspersonen som avsändare.
    Jag tror inte att mina vänner gör det här av illvilja, men av okunskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *