Händelser och handlingar

Händelser och handlingar är båda ord som har sin utgång från händer och hand. Alla är vi beroende av våra händer för att utföra våra sysslor både på arbetet och i vardagen. Några som är än mer beroende av sina händer är de teckenspråkiga.

Ni som följt mig de senaste åren genom den här bloggen och mina tidigare bloggar vet att jag genom mitt förtroendeuppdrag i svenska kyrkan haft kontakt med den teckenspråkiga kyrkan. Vi i Kista har de senaste två och ett halvt åren haft ett projekt tillsammans med Jakobsbergs församling för att bygga upp en permanent teckenspråkig verksamhet och ge de teckenspråkiga en kyrklig hemvisst.

Jag har ingått, som representant från kyrkorådet i Kista, både i styrgruppen och referensgruppen och haft många tillfällen att både lära mig om teckenspråkighet och lära känna många av de teckenspråkiga kyrkobesökarna. De som kommer till de teckenspråkiga gudstjänsterna kommer från stora delar av landet och man har familjehelger för dem i Mariakyrkan i Jakobsberg. Man har även en omfattande barnverksamhet och verksamhet för äldre. Jag har besökt både teckentolkade gudstjänster och tecknade gudstjänster tolkade till talad svenska. Ja, jag har till och med varit på ett par gudstjänster som enbart varit på teckenspråk. En av de gudstjänster och gemensamhetsaktiviteter jag varit på är julfesten vid advent. Tyvärr talar jag själv inte teckenspråk, kan i stort sett bara berätta att jag har katter. 🙂

Just idag var det avslutning på projektet. Att det är slut på projektet betyder inte alls att det är slut på verksamheten, den kommer att fortsätta som en integrerad och inkluderad del i övrig församlingverksamhet i Järfälla.

På förmiddagen var det en mängd olika verksamhet och även konfirmation. Men eftersom jag arbetat i natt avstod jag från förmiddagen och kom till kyrkan lagom för att höra på den ”muntliga” redovisningen av projektet. Ja, muntligt är bara en del av redovisningen som ju självklart hölls på teckenspråk också. Men det jag menar är att det kommer en skriftlig redovisning under juni där hela projektet kommer att redovisas.

Efter redovisningen var det en stunds paus och sedan var det gudstjänst med mässa. Biskop Caroline Krook var med i gudstjänsten som i övrigt hölls av Kistas kyrkoherde Michael Öjermo och Gunnel Kjellermo, stiftsadjunkt för teckenspråkigt arbete. I gudstjänsten medverkade även många av de teckenspråkiga, både anställda och lekmän, med textläsning, böner och vid utdelandet av nattvarden. Direkt efter gudstjänsten gick vi alla ut utanför kyrkan och släppte upp ett hav av ballonger som steg mot den klarblå himlen.

Dagen avslutades med en gemensam måltid. Att äta tillsammans är både en kulturbärare och en symbolhandling för gemenskap. Vi åt en god buffé med bland annat sallader, lax och kyckling. Till dessert bjöds chokladtårta med sylt.

Det här inlägget postades i Publicerat bara här i Krakas blogg. Bokmärk permalänken.

3 svar på Händelser och handlingar

 1. Lilla Lobelia skriver:

  Du är helt fantastisk alltså! Jag vet ingen med så mycket glöd och engagemang som du – föreningar, kyrkan, politiskt… Helt otroligt! Antar att det ger dig mycket tillbaka, men är ändå väldig imponerad, särskilt som jag själv är totalt icke-konformistisk och ganska asocial… Kram!

 2. Kraka skriver:

  Du är väl absolut inte asocial! Jag hade en väldigt trevlig kväll i ditt sällskap som jag hoppas vi kan upprepa igen när jag är på Göteborgsbesök.
  Kram!

 3. Snorkfröken. skriver:

  Jag instämmer med Lilla Lobelia, du är otrolig i ditt engagemang!
  Jag gick också en teckenkurs för många år den men det enda jag minns från den är just hur man gör katt-tecknet.
  Ha en fin helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *