Kulturfyra om lyckan i böcker och musik

Kulturbloggen finns något som heter Kulturfyran. Den här handlar om lyckan i böcker och musik.

1. När kände du dig lycklig senast och vad berodde det på?
2. Finns det någon musik eller låt som får dig att känna dig lycklig?
3. Finns det någon bok som gett dig lyckokänsla?
4. Hur definierar du “lycka”?

 • Jag är bra på att känna lycka i vardagen. Känner mig ofta lycklig för de små sakerna som sker hela tiden. Senast var igår när jag gick i mål efter sista etappen på Roslagsmarschen. Det hade varit väldigt jobbigt på grund av värmen och jag slet verkligen för att komma i mål.
 • Egentligen finns det mängder med musik som gör mig lycklig. Men oftast brukar det vara texten som är speciell för mig. Men om jag ska nämna ett par instrumentala låtar så är det Moonriver och Elgars Pomp and Circumstanses marsch nr 1, även kallad Land of Hope and Glory. När jag hör Internationalen på Första maj blir jag ofta så rörd att jag gråter. Den bär på så mycket av mitt ursprung med mamma som statardotter och pappa som arbetarson i början av förra seklet.
 • När det gäller böcker blir det svårare. Jag läser mest deckare och thrillers och det blir man väl inte direkt lycklig av. Bibeln är, som jag skrev tidigare, en inspirationskälla i livet. Poesi kan göra mig lycklig, men det är oftast enstaka dikter. Men ska jag välja en bok så får det bli Profeten av Khalil Gibran.
 • Lycka för mig är en inre känsla som jag inte kan beskriva. Den finns där som en varm kofta en kylig kväll, som elden som sprakar på lägerplatsen, som solen som värmer mig och regnet som fuktar marken. Lycka för mig är allt som är gott i livet i en perfekt blandning.

* Moonriver och Land of Hope and glory finns att lyssna på i Krakas bloggmusik på Spotify.

Det här inlägget postades i Kulturfyra. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Kulturfyra om lyckan i böcker och musik

 1. Snorkfröken. skriver:

  ”Lycka är som en varm kofta en kylig kväll”
  Vilken underbar liknelse 🙂
  Att lycka är allt gott i livet har du verkligen rätt i och stor lycka är att kunna känna sig lycklig för de små sakerna i livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *