Ett barn, ett träd, en bok

Jag har hört det förut, men kan ändå inte låta bli att reflektera lite över vad Singelpappan skriver i ett av sina inlägg: Idag fick jag höra. Han skriver om den gamla ”sanningen” att man ska göra tre saker i livet, få ett barn, plantera ett träd och skriva en bok.

Jag tror att man ska se det här lite mer symboliskt än bokstavligt, hitta sätt att omsätta det i sin eget livskontext. Det kan också ses som ett ständigt pågående livsuppdrag och inte alls något som är avslutat när man åstadkommit dessa tre.

Att få ett barn kan stå för att man sätter spår hos den kommande generationen. Det kan göras på fler sätt än att få ett eget barn. Man till exempel kan träna knattelaget, vara scoutledare eller, som pensionär, berätta för ungarna på dagis från ett yrkesliv eller hur det var när man själv var barn.

Att plantera ett träd kan stå för att göra en insats för vår gemensamma natur. Här finns det massor att göra, både rent praktiskt och mer symboliskt. Man kan ta ansvar för mljö och natur på många sätt.

Att skriva en bok, att lämna efter sig något bestående. De flesta mäniskor skriver nog inte en bok trots allt. Men man kan lämna viktiga spår efter sig på många andra sätt, så länge någon minns oss lever vi. Vill man skriva så är en dagbok, eller en blogg, ett sätt att sätta spår utan alla de krav som finns om man ska bli publicerad som författare. Man kan skriva insändare, man kan vara sekreterare eller ordförande i en förening. Men framförallt ska man se till att leva fullt ut här och nu, att leva på ett sätt som gör att man trivs med livet här och nu.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

4 svar på Ett barn, ett träd, en bok

  1. Lilla Lobelia skriver:

    Ja, ja, ja! I en tid när allt ska vara stort och fantastiskt är det ändå så att det är det sammanlagda av det vi alla små människor gör som räknas. Det blir stort i sig. DU borde skriva en bok, kloka kvinna!

  2. Kraka skriver:

    DU borde skriva en bok! Just nu är jag glad om jag lyckas fullfölja projektet med att skriva min magisteruppsats. Jag är dessutom lite hisppirrig inför min dejt imorgon. Tänk på mig vännen, jag behöver alla goda tankar som kan uppbringas. Kram!

  3. Lilla Lobelia skriver:

    Tänker så det knakar….;) Full rapport avkräves i gengäld.

  4. Pingback: Miljöer i min bok – Bokbloggsjerka 13-16 september | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *