Kulturfyra om svin och influensor

Kulturbloggen finns något som heter Kulturfyran. Den här handlar om svin och influensor.

1. Kommer du att se till att få vaccin mot svininfluensan?

2. Egentligen heter ju denna form av influensa A/H1N1. Vad tänker du på när du hör ordet svin?

3. Vilken är den största grisen?

4. Tycker du medier rapporterar på bra sätt om influensa A/H1N1?

 • Ja, jag kommer att vaccinera mig. Jag får stora luftvägsproblem vid minsta förkylning och just den här influensan är känd för att ge mycket besvärliga luftvägsbesvär där det inte är ovanligt med behov av respiratorvård och i värsta fall ECMO. Eftrsom jag arbetar med intensivvård och många av de här patienterna kommer att ligga på intensivvårdsavdelningar räknar jag med att risken att bli exponerad för smitta är hög.
 • Jag har faktiskt ingen aning om varför man kallar den här influensan för just svininfluensa. Men man kan ju gissa att den upptäckts hos antingen svin eller svinuppfödare. Så var det ju med fågelinfluensan.
 • Min exman? Nej, jag skojade bara. Jag vet faktiskt inte vilken art av svin som är störst, men jag har sett en del riktigt stora vildsvin.
 • Som vanligt satsar media mer på att skrämma folk för att sälja tidningar än att informera på ett sakligt sätt. Man kan ju till exempel fundera på varför man sätter en rubrik, som den här om dagen, där man talar om att Sverige bara har åtta platser för avancerad lungsjukvård. Det är förvisso sant at det finns väldigt begränsat med ECMO-platser, men det har knappast något vetigt syfte att hetsa upp folk med det. Vi har inte möjlighet att lägga 400 000 personer i respirator heller om det skulle behövas. Men förhoppningsvis kan vi klara de flesta som drabbas. Det som är trist med den här influensan är att det i första hand är unga, friska personer som kommer att drabbas riktigt svårt.
Det här inlägget postades i Kulturfyra. Bokmärk permalänken.

5 svar på Kulturfyra om svin och influensor

 1. Lilla Lobelia skriver:

  Du som är insatt? Får sådana där astmatiker som jag förtur? Det du skriver om luftrören gör mig pipig bara av att läsa….

 2. Kraka skriver:

  Just i frågan om vilka som kommer att få vaccin först är jag inte det minsta insatt. Idag läste jag att man kommer att prioritera grova brottslingar framför vårdpersonal och ”vanligt folk”. Jag tycker att media ska hålla tyst tills de har riktiga fakta att förmedla istället för att piska upp panikstämning. Men panik säljer ju bättre än fakta… *suckar*

 3. Lilla Lobelia skriver:

  Klart det gör! Håller med dig i din ilska. Men kan ändå inte låta bli att undra om lite saltade avdrag i deklarationen och en o annan tjuvåkning på spårvagnen gör mig kvalificerad till kategorin ’grova brottslingar’?

 4. Kraka skriver:

  Med tanke på domen i rättegången mot Pirate Bay så tycker jag du ska satsa på nedladdnig så hamnar du garanterat inom kategorin grov brottsling…

 5. Lilla Lobelia skriver:

  Givetvis, att jag inte kom på det. Är redan kvalificerad kan jag säga. Skönt, då var det ordnat. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *