Röda, gula och gröna prickar

Vi som varit med länge minns kanske att Viktväktarna hade en metod som byggde på att mat var uppdelad i rött, gult och grönt där det röda var starkt begränsat, det gula fick ätas med måtta och grönt var fritt fram i nästan obegränsad mängd.

Ma Oftedal har skrivit en bok som heter Själaväktarna och där aktiviteter delas in i rött, gult och grönt. Här är det hur mycket energi som går åt, eller hur mycket som tillförs.
Jag läste den här boken för några år sedan och var alldeles matt efteråt. Allt bygger på att i detalj dela in allt, och då menar jag allt, man gör i rött, gult och grönt och inte nog med det allt ska ges en valör av en, två eller tre prickar.

Men jag har då och då kommit tillbaka till själva kärnan i metoden och försöker tänka på att uppväga det röda med grönt för att få balans. De gula aktiviteterna är sådana som är ”neutrala” och som görs för att minska eller eliminera framtida stress. Till exempel är tvätt en gul aktivitet eftersom brist på rena kläder skulle kunna ge en enorm stress.

Att räkna prickar är stressande i sig och absolut inget jag gör till vardags. Dessutom är det för mycket arbete att detalj indela tillvaron. Istället gör jag ofta ett slags veckoöverslag i huvudet för att se om livet är i balans. Jag använder mig oftast bara av en prick och vissa kan ha två färger.

I måndags, när jag gick av efter helgen, bestämde jag mig för att göra ett stickprov vad jag skulle använda mina 54,5 lediga timmar till. Jag vågade mig på att gissa att jag skulle ägna mig åt vila till 75%, men då får man ha i tanken att jag redan på förhand bestämt mig för att just vila den här ledigheten.

Vad har jag då gjort de här timmarna? Och vilken färg anser jag att de saker jag gjort har?

Måndag morgon började jag med frukost och långläsning av Metro, grön
Åkte sedan mot hemmet, men eftersom det var hemska bilköer bestämde jag mig för att passa på att shoppa på Coop Forum som jag ändå åkte förbi. grön-gul
Åkte sedan hem och sov några timmar, blev 3,5 timmar. När jag vaknade såg jag sista avsnittet av The Spiral som jag följt under några veckor. grön
På kvällen var det studiecirkel i Spånga Församlingshem, en cirkel vi förtroendevalda läser om Paulus. grön-röd
Sedan blev det dags att åka hem och sova, blev nästan 9 timmar. grön

Tisdag ägnade jag hela förmiddagen åt matlagning för frysen, tvättstugan, lite kompletteringsshopping och att diska. gul
Var till Solna för ett bankärende och passade på att ta en fika. gul-grön
På kvällen var jag på Harakats föreäsning i Rinkeby Folkets Hus. Harakat är ett initiativ av Megafonen och man ordnar föreläsningar för förortsungdomar (och andra intresserade). Det är ofta professorer eller andra framstående föreläsningar och kvaliten är hög. Kvällens föreläsning handlade om Islamofobi och det var Mattias Gardell, professor i religionshistoria som var inbjuden. Han är en fantastisk föreläsare! grön

Tyvärr var jag tvungen att lämna diskussionen i förtid eftersom jag bestämt träff i Kista Centrum för att gå på bio. Vi såg Lawless, en film om bröderna Bondurant. Filmen bygger på en bok skriven av ett barnbarn till en av bröderna. En sevärd film om man gillar action och historia i kombination. grön
När jag kom hem hamnade jag framför datorn och blev sittande i timmar. Chattade lite med folk jag känner, lyssnade på musik och drack kaffe. grön

Utöver ovanstående har jag förflyttat mig, både med bil, T-bana och buss. Eftersom det varit resor som varit förutsättningar för det andra får de sin självklara färg. gul

Om 45 minuter ska jag sätta mig i bilen för att återigen börja ett nytt sjok av arbetstimmar. Arbetstimmar är alltid röda, hur trevligt det än kan vara. Så är det med studier också eftersom det krävs  anspänning och koncentration.
På det hela taget är jag nöjd med min viloperiod, även om det innebär att golven är smutsiga, badrummet behöver skuras och en hel del annat också ligger på väntelistan. Men ibland måste man få leave and live…

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

10 svar på Röda, gula och gröna prickar

  1. Pingback: Efterrätten först | Kraka

  2. Pingback: Tog mitt förnuft till fånga, som tur var | Kraka

  3. Pingback: Vill man ha roligt får man förtjäna det | Kraka

  4. Pingback: Ledig lördag, eller hur | Kraka

  5. Pingback: Slit, släp och annat | Kraka

  6. Pingback: Ännu en dag med rundgång | Kraka

  7. Pingback: Jodå, jag är ledig från jobbet, men ledig betyder inte ledigledig | Kraka

  8. Pingback: Batterivarning, igen | Kraka

  9. Pingback: På laddning hela dagen | Kraka

  10. Pingback: Nästan stressfritt och på laddning | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *