Förortspromenader – Aspudden, Örnsberg, Axelsberg och Gröndal

I torsdags började en av mina vänner och jag ett gemensamt projekt. Det hela har sin ena upprinnelse i att jag pratade om att man borde besöka alla förorterna och bekanta sig med dem. Min väninna berättade då att hon har en bok som handlar om alla Stockholms förorter. Jag inhandlade sedan en likadan bok.

Kvällens promenad började med att vi tog Tvärbanan från Gröndal till Liljeholmen och T-banan till Aspudden, därifrån började vi sedan vår vandring.

Vi började med att gå upp till Uppenbarelsekyrkan, en av Svenska kyrkans kyrkor i Hägerstens församling. Det visade sig att man hade veckomässa som nyss hade börjat och vi smög oss in och deltog i den. Det är en mycket vacker kyrka byggd någon gång under 1960-talet skulle jag tro.

Interiör Uppenbarelsekyrkan Hägersten

När vi kom ut från kyrkan regnade det, men vi strävade vidare. Lite vatten har väl ingen dött av – i alla fall inte så där uppenbart av lite regn. Vi gick genom Örnsberg och Axelsberg och sedan ner till Vinterviken.

Det var nere i Vinterviken som Alfred Nobel hade sin fabrik för utvecklande av dynamit. Verksamheten var för farlig för att ha kvar på Södermalm, det hade ju hänt en del riktigt allvarliga olyckor med dödlig utgång när det bland annat experimenterades med tändhattar i ugnen hemma i köket. Tillverkning av sprängmedel fortsatte i Vinterviken till 1921 men Nitro Nobel AB hade viss verksamhet kvar ända till 1980-talet. Numera är det café och festlokal i huvudbyggnaden. En riktigt trevlig festlokal kan jag intyga, jag har själv varit där på personalfest när jag arbetade på Recepta AB.

Huvudbyggnad Vinterviken

Vi fortsatte sedan förbi kolonilotter, gick utmed vatten och under Essingeleden för att så småningom återvända till Gröndal. Där åt vi en god middag tillsammans hemma hos min väninna och jag fick dricka det vin jag inte fick på inflyttningsfesten i lördags.

Äntligen ett glas vin

Idén till andra delen av vårt projekt fick min väninna efter festen. En av hennes vänner som var med är flygare och vi har nu öppnat ett konto där vi varje gång vi går våra Förortspromenader ska betala in en avgift. Pengarna ska sedan användas dels till en flygtur över Stockholm, dels till en riktigt god middag.

Det här inlägget postades i Förortspromenader. Bokmärk permalänken.

5 svar på Förortspromenader – Aspudden, Örnsberg, Axelsberg och Gröndal

 1. Snorkfröken skriver:

  Kul idé!
  Och när ni besöker alla olika förorter så måste ni fika lite också.
  Här får du de bästa tipsen: http://www.fikatipset.blogspot.com/

 2. Kraka skriver:

  Tack för tipset! Ska kolla in sajten när jag är lite piggare. Måste sova mer eller mindre mésamma. *TRÖTT*

 3. Åsa skriver:

  Och en stilla undran… Vart tog dessa promenader vägen?( vännen på dessa som väntar)

 4. Kraka skriver:

  Det blev lite för mycket med både jobbet och mina studier de här två terminerna. Men förhoppningsvis ska de väl koma igång igen.

 5. Pingback: Inga måsten, bara det som du faktiskt vill – Bloggutmaning i juli 8 | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *