En annan dag – eller samma

I dag är det Annandag jul och därmed den sista av själva juldagarna. Vi har ju Trettondag jul med sin Trettondagsafton kvar, den afton som en av mina kära vänner, nu borta sedan några år, alltid kallade årets första julafton.
Trettondagen är den dag då, enligt den bibliska traditionen, de tre vise männen, Kasper, Melker och Baltsar, kom med sina gåvor till Jesusbarnet. De hade med sig den tidens allra finaste gåvor, guld, rökelse och myrra.
Gåvorna från de vise männen till Jesusbarnet är en av de tolkningar som finns till varför vi ger julklappar.

För mig har den här dagen varit precis likadan som igår. Jag har sovit, ätit och tittat lite på film.

I media lyfter man gärna fram hur många extra lediga dagar det blir beroende på var i veckan de rörliga helgdagarna är placerade. I år anses det vara extra gynnsamt med många lediga dagar i följd som bara ligger där som en självklar gåva till alla.
Men det man, märkligt nog, aldrig lyfter i media är hur många av oss faktisk inte upplever någon skillnad alls. Att det var som vilken måndag som helst på julafton, en vanlig tisdag på juldagen och så vidare.

Nu är det ju inte så att det är jag och några till som jobbar helger. Vi är hundratusentals som jobbar helger, lördagar, söndagar, storhelger på ett schema som rullar på. En och annan gång har man ledigt och då känns det verkligen som att man vunnit en storvinst medan de gånger då man jobbar de flesta av årets högtidsdagar så gillar man läget eftersom det är ett av arbetets villkor.
Men nog vore det trevligt om media någon gång gav oss lite cred för vårt arbete, om man någon gång hade en porträttserie om oss som firar våra helger på ett annat sätt – eller inte firar alls. För hur skulle alla ni som är lediga alla dessa dagar klara er utan oss? Alla vi som jobbar i vården, på ambulansen, polisen, brandkåren, i de helgöppna affärerna, i kyrkan, i kollektivtrafiken, som driftstekniker när något går snett med el eller annat infrasrukturmässigt – bara för att nämna några exempel.
Ha en trevlig fortsättning! Nu bär det av till jobbet igen.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på En annan dag – eller samma

 1. Ingrid skriver:

  Du har så rätt!
  Vi borde tänka lite mer på alla som jobbar när vi övriga är lediga. Min mamma jobbade på ett pensinärshem, så det där med ett schema som bara medger ledighet någon helg då och då känner jag väl till.

  Vi hade gård, jag och min man, så jobba alla veckans dagar i ladugården med kor, kalvar, grisa och höns var vår tillvaro förr. Så alla våra bönder, som ser till att vi får mat på bordet och saftiga och goda julskinkor t ex nu till jul, tycker jag också ska ha lite eloge.

  Själv är jag ju numera helledig och nu gäller det att försöka göra det lite extra trevligt för sig själv på helgerna, så att inte dagarna bara blir en enda räcka av gråa vardagar.

  Kram, Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *