MTM – Tankar om tid

MTM är förkortning för Methods-time measurement, eller i svensk översättning Metod-tid mätning. Metoden publicerades 1948 i USA och spred sedan snabbt till en rad olika företag världen över för att mäta arbetarens effektivitet.
Det hela går ut på att man plockar isär arbetsuppgifterna i små delmoment och sedan mäter tiden det tar för arbetaren att utföra dem och på så sätt kan man hitta sätt att effektivisera. Men det är en kritiserad metod eftersom den också ger upphov till stress av stora mått.

Av någon anledning kom jag att tänka på just det här när jag klev upp idag på eftermiddagen och skulle hinna en massa saker innan det var dags att åka till jobbet. Eller en massa saker är nog att ta i egentligen för det jag skulle göra var faktiskt bara att fixa till mig och laga till och packa ner min nattlunch. Ändå var det som om det var tusen och ett moment som behövdes.
Eftersom jag är intresserad av  fenomenet tid och hur man använder den  funderar jag på att göra något slags privat studie av hur många moment det är en vanlig vardagseftermiddag mellan att jag vaknar och att jag låser dörren och ger mig av. Troligen fler än jag anar…

Det här inlägget postades i Livet, Yin och Yang, livsbalans, tid. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *