Etthundranittiotre år, en aktningsvärd ålder för en dam

Hon föddes den 12 maj 1820 i Florens i Italien av brittiska föräldrar. Hon växte upp i England och eftersom hennes far hade gott om pengar behövde Florence inte arbeta för sin försörjning.
Trots att hennes ekonomi var säkrad, eller kanske just därför, brann hon för sjuksköterskearbetet och gjorde sig känd under Krimkriget där hon gjorde stora insatser för de soldater som sårades. Hennes sjukstuga var liten och de sårade många, men genom att övertyga arméledningen om att göra förändringar som ledde till bättre hygien kunde hon sänka dödligheten från 42 till 2 procent.

Florence var inte bara skicklig i omvårdnad, hon var en fantastisk statistiker och arbetade bland annat med så kallade rosendiagram, flerfärgade cirkeldiagram och kunde på så sätt göra vårdresultaten begripliga för politikerna. Hon valdes som första kvinna in i Royal Statistical Society 1858.

Emmy Rappe, som var samtida med Florence, skickades 1866 till London för att direkt av Florence Nightingale lära sig sjukvård.
Emmy grundade sedan Röda Korsets sjuksköterskeskola, den skola där jag fått min utbildning. På så sätt är Florence Nightingale min yrkesmässiga anmoder i rakt nedstigande led och jag passar alltid på att besöka det utmärkta museet i St Thomas sjukhus varje gång jag kommer till London. Har jag möjlighet så firar jag även Florence födelsedag, den dag som i hela världen ses som sjuksköterskornas egen dag.

 

Turligt nog är jag en bättre sjuksköterska än konditor. Tror nog att Florence förlåter det lite sneda resultatet och att mina arbetskamrater inte bryr sig när de tar en bit till kaffet

 

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Etthundranittiotre år, en aktningsvärd ålder för en dam

  1. Petter Kringberg skriver:

    Jag tror också att Dina färdigheter som ssk skulle väga betydligt tyngre för syster Florence 🙂 Apropå näktergalar – har du läst Shroud for a Nightingale av P D James? (Svensk titel Döden går ronden).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *