Originalspråk – Bokbloggsjerka 10-13 maj

Bokbloggsjerka handlar, som det låter, om böcker.  Varje fredag till måndag skriver ett antal bloggare utifrån en given fråga. Veckans fråga är: För en tid sedan ställde Bokhora frågan om det är finare att läsa på originalspråk. Jag deltog inte själv i debatten, men för att spinna vidare på frågan skulle jag gärna vilja veta om ni alltid försöker att läsa de böcker ni kan på originalspråket eller om ni hellre väntar på de svenska översättningarna?  Om du klickar på länken hittar du de andra som också svarat på frågan.

Under senare år har de flesta böcker jag läst i serie varit svenska så jag har inte funderat på just den frågan så mycket. Den enda bok jag väntade på och var på väg att köpa på originalspråk var An echo in the bone av Diana Gabaldon, men den hann komma ut på svenska innan jag var där. Hon skrev ju böckerna under mycket lång tid medan jag läste dem i det närmaste i steck.
Men skulle jag följa en serie engelskspråkiga böcker skulle jag inte tveka att läsa dem på originalspråk om de inte fanns i översättming.
Att det skulle vara finare att läsa på originalspråk känns bara som trams.

 

Det här inlägget postades i Böcker, Bokbloggsjerka 2013. Bokmärk permalänken.

3 svar på Originalspråk – Bokbloggsjerka 10-13 maj

 1. Petter skriver:

  Jo, det gör jag hellre. Framförallt när det engelska böcker. Inte för att det är finare, men många ordlekar mm (ex vis Harry Potter) går förlorade i översättning, plus att de konstiga memoarer jag brukar tycka om att läsa sällan är översatta 🙂

 2. Annika skriver:

  Diana Gabaldon tillhör konstigt nog en av mina favoritförfattare, men jag har läst alla böcker, förutom just An Echo of the Bone, på svenska. Jag älskar hennes böcker och det är inte helt omöjligt att det blir en omläsning av hennes serie om några år.

  Jag har taggat dig till en utmaning, men ditt deltagande är naturligtvis helt frivilligt. Kolla in det här: http://alkb.se/tag-big-books-aka-tegelstenar

  • Kraka skriver:

   Tack! Självklart vill jag delta i utmaningen. Men får återkomma nästa vecka eftersom jag inte hinner de närmaste dagarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *