Den stora ensamheten

Eftersom det mest regnar passade jag på att resa in till Göteborg och gå på bio. Filmen jag såg var Den store Gatsby.
Filmen bygger på Frances Scott Fitzgeralds roman med samma namn. I den ursprungliga översättningen fick romanen namnet En man utan skrupler. Ett namn jag tycker är missvisande vad gäller filmens handling, i alla fall om man avser Jay Gatsby. Men det finns andra som helt saknar skrupler i den här filmen.

Filmen börjar med att Gatby har fest i sitt hus och efter en stund, en ganska lång stund, känns det tröttsamt och jag tänker lite elakt att jag ska skriva i bloggen att filmen är spektakulär men meningslös. Men sedan tar handlingen fart och de två timmar och tjugo minuter som filmen håller på känns som ingen tid alls. Jag är uppslukad av det som händer på duken.

Jay Gatsby är en mycket ensam man med omöjliga drömmar som han vägrar inse att de aldrig kommer att bli sanna. Allt han gör kretsar runt honom själv och det han planerat. Att det slutar illa behöver väl knappast sägas, men vägen dit är väl värd att följa.

Jag har sett Den store Gatsby för många år sedan, då med Robert Redford i huvudrollen. Utan att så här många år efter minnas några detaljer kan jag ändå säga att Leonardo DiCaprio gestaltar Jay Gatsby på ett trovärdigt sätt och Tobey Maguire är fantastisk som
Nick Carraway.

Det här inlägget postades i Film. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Den stora ensamheten

  1. Pingback: En ledig dag… | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *