Har du alibi?

Jag har alltid läst mycket och är särskilt förtjust i deckare. Kanske inte i första hand för själva grundberättelsen, det vill säga brottet, utan för de olika personporträtten.

En fråga som alltid är framträdande är om olika misstänkta har alibi, alltså har bevis för att de inte kan ha begått brottet. Påfallande ofta saknas alibi för att personen gjort något ensam vid den aktuella tidpunkten.

I den bok jag just nu lyssnar på får en av de misstänka frågan vad han gjort på midsommarafton fem år tidigare. Han kan inte minnas, eller vill inte uppge. Det får mig att fundera vad jag gjorde på midsommarafton för det aktuella antalet år sedan.

Just när det gäller midsommarafton ett antal år tillbaka minns jag mycket väl och har dessutom ett antal vittnen som kan styrka. Men hur är det med påsken för fem år sedan, eller julen. Jag har inte en aning.

Tidigare kunde ett telefonsamtal gälla som alibi, att någon i telefonen hört ljud från ett TV-program kunde styrka en tidpunkt. Men idag kan ingen veta var du befinner dig när du svarar i din telefon och TV-program kan ses via olika playfunktioner på valfri tid.

Vi som gillar att tillbringa mycket tid i eget sällskap, sitter och läser för oss själva eller tar en ensam promenad saknar ofta alibi. Måtte ingen misstänka mig för något, för sannolikheten att jag har alibi är minimal.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *