Bokomslag – Bokbloggsjerka 19-22 juli

Bokbloggsjerka handlar, som det låter, om böcker.  Varje fredag till måndag skriver ett antal bloggare utifrån en given fråga. Veckans fråga är:  Två frågor till er som älskar bokomslag: Vilka bokomslag tycker du matchar bokens innehåll bäst/sämst? Vilket/vilka bokomslag tycker du bäst/sämst om och varför?Om du klickar på länken hittar du de andra som också svarat på frågan.

Först tänker jag att jag ska passa på den här frågan. Även om det ofta är bokomslaget som får mig att stanna till vid ett bokfönster eller vid en hylla hos bokhandlaren så är det nog, med handen på hjärtat, bokens titel som väcker min nyfikenhet och får mig att titta närmare och läsa texten på bokens baksida.

Men det finns ett par bokomslag jag ändå vill berätta om, dels ett som jag tycker precis visar vad det handlar om och ett som väcker minnen från min tonårstid, eller snarare den tid som numera brukar kallas be tween, ett begrepp som inte ens var uppfunnet då jag befann mig där.

Kerstin Thorwalls bok Boken till dig, en bok jag läste framåt och bakåt i många år från det jag var så där elva eller nåt. Boken hade ett starkt rosa omslag med en ung flicka ritad i den där speciella stilen som Kerstins bilder ofta hade.
Att vara flicka, på väg att bli kvinna, är en tid då man ofta älskar rosa och jag var inget undantag. Brytpunkten mellan barn och tonåring, mellan barn och förstadiet till vuxen, då man fortfarande tror att livet ska bli så där rosaskimrande lyckligt. Om man bara visste… Fast det är det väl tur att man inte gör…

Jag och mina böcker från förr befinner oss på olika ort och jag försökte googla för att hitta en bild på den här boken. Boken ges fortfarande ut, men omslaget ser annorlunda ut i senare upplagor.

Ett annat bokomslag jag fäst mig vid är omslaget till Ann-Cathrin Jönssons Stroke: pstienters, närståendes och vårdares perspektiv.


Bilden visare en blixt, och det är precis så det är. Livet förändras precis lika oväntat och hastigt som blixten slår ner.

 

 

Det finns massor av dåliga, fula och missvisande bokomslag. Men dem har jag troligen förträngt för just nu minns jag inte ett enda.

 

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Bokomslag – Bokbloggsjerka 19-22 juli

  1. KajsaLisa skriver:

    Omslaget var läckert och träffande, jag hade samma problem med att ta fram ett negativt så det fick bli en nödlösning.
    Vi köper nog mer på omslag än vi vill tro och erkänna 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *