Nya kunskaper – Bokbloggsjerka 2-5 augusti

Bokbloggsjerka handlar, som det låter, om böcker.  Varje fredag till måndag skriver ett antal bloggare utifrån en given fråga. Veckans fråga är: Har du läst någon bok/några böcker som har lärt dig någonting om historia, konst, musik, vetenskap etc?. Om du klickar på länken hittar du de andra som också svarat på frågan.

Jag är en googlande människa och på den tiden, som man ju knappast minns längre, då det inte fanns något internet hade jag mina vackra uppslagsböcker som användes flitigt.
Ständigt träffar jag på saker jag vill kolla upp, läsa mer om och fördjupa mig i. Det spelar nästan ingen roll vilken bok jag har i min hand, alltid är det något som jag slår upp och lär mig mer om.

Alldeles särskilt vill jag ändå lyfta fram Diana Gabaldons böcker om Claire och Jamie. Jag visste i stort sett inget om Skottlands historia när jag började läsa första boken, Främlingen, men under läseresans gång har jag lärt mig massor om Skottlands historia, geografi, natur och hur man levde för dryga tvåhundra år sedan. Jag har läst om det skotska klansystemet, om stensättningar som Craigh na Dun (där Claire börjar sin tidsresa) men också om Stonehenge och Ale stenar i Blekinge. Jag har läst om häxprocesser, både i Sverige och utomlands. Jag har letat information om sjukhusen i Paris där Claire tjänstgjorde på ett av dem som volontär. Jag har läst och lärt mig massor om tidsresor, både science fiction och utifrån den vetenskapliga aspekten. Detta bara för att nämna något om vad just den bokserien betytt för mig. Som jag nämnt tidigare är den en favorit bland böcker.

Just nu lyssnar jag på Vilhelm Mobergs Utvandrarna. Jag har läst boken i tonåren och minns inte så mycket av den. Tyckte det var dags att ta mig igenom de fyra böckerna nu. Hör nog absolut till allmänbildningen att ha läst, eller lyssnat på, dem.
I boken förekommer en religiös, kristen, inriktning som kallas åkianer. Jag hade aldrig hört om dessa, trots att religion i allmänhet och kristendom i synnerhet tillhör min intressesfär. Jag har därför läst på en del om åkianismen. Åkianismen är en troslära mycket lik den de första kristna hade. Men som det var på den tiden var all annan religionsutövning än den statskyrkan höll i förbjuden enligt lag och Åke Svensson, som var upphovet till den ”nya” läran, dömdes till att avsluta sina dagar på Danviks dårhus i Stockholm. Åke Svensson var släkt med Christina från Duvemåla.

Det här inlägget postades i Bokbloggsjerka 2013. Bokmärk permalänken.

2 svar på Nya kunskaper – Bokbloggsjerka 2-5 augusti

  1. Monika skriver:

    Främlingen står oläst i min hylla, men ju mer jag läser om den desto mer sugen blir jag på att läsa den 🙂

    Google är en fantastisk uppfinning och jag minns inte heller riktigt hur man gjorde innan, men jag hade också mängder av uppslagsböcker 🙂

  2. Ewa K skriver:

    Jag söker också gärna mer information om det jag läser och kollar vad som kan vara sant och vad som är fiktion. Har kommit fram till att mycket är sant i skönlitterära böcker. Många författare placerar sina karaktärer i sanna skeenden. Det gör jag själv också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *