Ful plankning eller bara ett vimsande?

Såg något märkligt idag. Eller så var det inte märkligt alls.

Jag var, som vanligt, på IKEA för att köpa saker jag behöver för mitt nya, tillfälliga, liv. I första hand en uppsättning lådor att förvara saker i, lådor att sätta på de väggfasta hyllorna i mitt rum. Men också lite egna köksredskap, det känns rätt ofräscht att låna.

Eftersom jag inte hunnit äta lunch passade jag på, det är rätt prisvärt att äta på IKEA. Medan jag stod där i kön till kassan fick jag syn på en kvinna som traskade omkring med sin bricka innanför kassorna där man normalt bara befinner sig när man är på väg mellan disken där man får maten och kön för att betala.
Hon står alldeles bredvid mig i kassakön och jag måste till och med flytta mig lite i sidled för att hon ska kunna tränga sig in. Plötligt tar hon sin bricka och går iväg ut till ett bord och sätter sig.

Min första tanke var att hon inte betalade, att hon helt enkelt plankade till sig sin mat. Det är egentligen enormt lätt att göra det på IKEA, speciellt i lunchtid då det är mycket folk. Men normalt gör man ju inte så.
Jag bestämde mig för att strunta i henne. Det var inte för hennes skull jag valde att titta bort, jag ville inte bli indragen i ett problem långt större än vad det var värt. Hon var helt enkelt inte mitt problem och en måltid på IKEA kostar inte mer än en eller två SL-biljetter.
Nej, det är inte okej att inte betala för sig i en affär, det går inte att jämföra med att ladda ner en film eller åka ett par stationer i kollektivtrafien utan biljett. Även om det finns många som gärna påstår att det är samma sak.
Det finns naturligtvis en möjlighet att kvinnan var förvirrad och vimsade runt innanför kassorna, men hon blev väldigt målmedveten i sina steg när hon gav sig av ut från kassaområdet och skulle hon börjat med att tränga sig in i kön mellan mig och den som stod före mig om hon redan betalat? Det lär vi väl aldrig få veta. Om det nu inte är så att hon brukar göra så, för även om jag aldrig vet vad folk heter så glömmer jag sällan ett ansikte.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Ful plankning eller bara ett vimsande?

  1. Gunnar skriver:

    Håller med om att det låter märkligt. Kanske är din teori om vimsighet den bästa. Men man upphör aldrig att förvånas över hur en del beter sig.

    • Kraka skriver:

      Ja, vi får väl hoppas att hon vimsade runt. Men det är faktiskt inte speciellt mycket koll på om man betalar eller inte så allt hänger på att man är ärlig. Själv skulle jag aldrig komma på idén att inte betala min mat. Det räcker så bra med att jag utnyttjar deras billiga matpriser massor av gånger utan att köpa något. Men å andra sidan har jag ett hem fullt av IKEA-möbler och nu rustar jag för mitt tillfälliga hem så jag kanske kan sägas ärligt ändå förtjänat att äta där. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *