Serieumgänge – Bokbloggsjerka 20-23 september

Bokbloggsjerka handlar, som det låter, om böcker.  Varje fredag till måndag skriver ett antal bloggare utifrån en given fråga. Veckans fråga är: Läser du helst standalones eller bokserier? Om du klickar på länken hittar du de andra som också svarat på frågan.

För mig är det självklara svaret bokserier. Jag tycker att personerna i böcker jag läser blir som vänner och jag vill gärna följa deras liv, se hur det går för dem i deras relationer, för deras familjer och hur deras liv utvecklas över tid.
Det är speciellt personer som jag kan identifiera mig med som jag vill följa och just nu är det några böcker som jag väntar på att det ska komma ut en ny.
Claire Fraser, Harry Potter, kommissarie Lynley, ett flertal poliser i svenska polisromaner är personer jag följer eller har följt.
Den nyligen utkomna Än finns det hopp av Karin Wahlberg är den senaste i raden av böcker som jag väntar på fortsättningen på. Karin har planerat att det ska bli en serie med fyra böcker. Den första utspelar sig under polioepidemin i början av 1050-talet. Vi får följa sjuksköterskeelever, personal och patienter som lever i sjukdomens närhet.
Inte minst är det intressant för mig att läsa om den stora epidemin eftersom jag arbetat med några av dem som drabbades av polio och som sedan fick hemrespiratorer. Till och med den omtalade järnlungan, curassen, har jag arbetat med. Hade i slutet av 1970-talet förmånen att jobba en sommar tillsammans med pionjären Gillis Andersson som var en av dem som utarbetade silverkanyler till dem som drabbats.
Att jag är förtrogen med både sjukhusmiljön, tekniken och sjukdomen gör att jag både lär mig nya saker och kan referera till min egen erfarenhet. Just sådana böcker vill jag följa i serie.

Det här inlägget postades i Bokbloggsjerka 2013. Bokmärk permalänken.

3 svar på Serieumgänge – Bokbloggsjerka 20-23 september

  1. Jennah skriver:

    Harry Potter är ju faktiskt ett bra exempel, hade ju aldrig blivit detsamma om det bara var en ensam bok!

  2. Annika skriver:

    Jag precis som du gillar serier eftersom karaktärerna blir lite som vänner. Fast det får inte bli för många böcker i serien för det kan då bli för långdraget. Man tröttar lite på varandra 😉

  3. Freja skriver:

    Jag gillar serier, gärna långa, företrädesvis deckare, men kan tänka mig att blanda upp med standalones…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *