Där känner jag mig hemma – Bokbloggsjerka 27-30 september

Bokbloggsjerka handlar, som det låter, om böcker.  Varje fredag till måndag skriver ett antal bloggare utifrån en given fråga. Veckans fråga är: Om du skulle göra en snabb inventering av din läsning vilket land skulle då väga tyngst? Om du klickar på länken hittar du de andra som också svarat på frågan.

Jag svarar tveklöst Sverige på den frågan, men det är inte hela sanningen. För mig är det viktigt att jag kan orientera mig i miljöerna och därför föredrar jag givetvis deckare från platser där jag känner igen mig. Eftersom jag är född och uppväxt och har bott i Sverige hela mitt hittillsvarande liv så erbjuder Sverige de mest kända miljöerna för mig.
Men eftersom jag reser förhållandevis mycket finns det ett antal platser som jag hittar tillräckligt bra på för att veta var man befinner sig vid till exempel en mördarjakt.

Några favoriter, bland andra, är:

Stig Trenter för sina Stockholmsmiljöer.

Anna Jansson eftersom Gotland är en mytomspunnen ö, där jag visserligen bara varit två gånger men ändå känner mig hemma.

Ann Rosman som skriver om Marstrand, det paradis på jorden som vi delar – hon på heltid jag endast på sommaren.

Henning Mankel med Skåne, den plats där min son föddes och vi bodde några år. Skåne är så litet att man kan ha överblick över hela landskapet.Han har också skrivit ett par av sina böcker i norrlandsmiljö och även om jag inte känner till varje plats så känner jag till tillräckligt för att kunna känna igen mig.

Åke Edwardson som förlagt de flesta av sina böcker i Göteborg. Jag kan inte Göteborg, men jag håller på att lära mig nu när jag bor här några månader.

Kjell Eriksson och Uppsala där jag bodde en gång för länge sedan.

Det här är bara ett halvdussin deckarförfattare, det finns så många fler. London och i viss mån Oxford, Paris, New York och Rom känner jag till så pass att jag kan följa med.
Jag minns så väl när jag upptäckte den här extra dimensionen i mitt läsande. Jag hade varit i Laussane något år tidigare och någon deckare hamnade där, jag minns inte vem och varför, och jag visste precis hur de rörde sig i den extremt backliga stadsmiljön. Jag kände mig som en åskådare, boken blev en upplevelse liknande den jag har när jag ser film. Fast ändå annorlunda. Två världar i ett, det bästa från dem båda.

Just nu lyssnar jag på Du gamla, du fria av Liza Marklund. Stockholm är mammas gata för mig, Kungsholmen där hon rör sig är så välbekant som om det vore hemma i mitt eget kök.
Om vi lämnar bokvärlden för en stund tittar jag just nu igenom ett antal sässonger Dexter. Han arena är Miami, där jag aldrig satt min fot. Självklart känner jag igen byggnader och miljöer eftersom så många filmer är inspelade där. Men det räcker inte för mig, jag har redan börjar planera för en kommande resa dit för att titta på miljerna i verkliga livet. Jag behöver uppleva med alla sinnen, helst samtidigt.

Det här inlägget postades i Bokbloggsjerka 2013. Bokmärk permalänken.

2 svar på Där känner jag mig hemma – Bokbloggsjerka 27-30 september

  1. annelie skriver:

    Vad roligt att man är så olika, det är den bekanta svenska miljön som gör att jag gärna hoppar över böcker som utspelar sig här :p Men det är väldigt kul att se att många favoriserar svenska författare! Superkul 🙂

    • Kraka skriver:

      Ja, visst är det spännande att läsa om hur olika man kan tänka både om böcker och annat i livet. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *