Auktoritet kräver kunskap och professionalitet

Jag har jobbat i vården sedan Hedenhös tid. Eller i alla fall nästan. Jag har massor, många hundra, högskolepoäng och nästan fytio år av erfarenhet.
En av de saker jag lärt mig är att aldrig vara rädd för att säga ”jag vet inte” men självklart då i nästa andetag säga ”men jag ska ta reda på det och återkomma”.

Återigen kan vi läsa i den alldeles utmärkta bloggen Popvänster om en biljettrazzia där vakterna försökte skrämma en person med att det är olagligt att stå vid en rulltrappa och hålla i en papperslapp.

Väktare är väl inte den erkänt smartaste gruppen i vårt samhälle, men någon måtta får det väl ändå vara på kompetensbristen. Jobbar man med ordningsfrågor och att upprätthålla lagstiftnings efterföljelse så måste man faktiskt veta vad det står i lagen och vad som är olagligt och vad som inte är det. Man kan inte hitta på saker och hoppas på att folk ska bli så skiträdda att de gör som man säger. ”För att jag säger så” är annars ett vanligt svar från väktare om man frågar varför.

Läs Ännu en fjäder i hatten för ordningsmakten! Är du insatt i lagstiftning och vad som gäller på allmän plats så kommer du säkert att vrida dig av skratt lika mycket som jag gjorde. Det här inlägget kommer att hålla mitt humör uppe hela helgen, för jag har svårt för att inte fnittra högt när jag tänker på scenariet där vid rulltrappan.

Det här inlägget postades i Livet, Rubriker som fångat mitt intresse, samt ett och annat från nätet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Auktoritet kräver kunskap och professionalitet

 1. Gunnar skriver:

  Jag har just läst det och det var verkligen underhållande!

  • Kraka skriver:

   Det tråkiga med den här underhållningen är att vi får betala så dyrt för den. Tänk vad mycket pengar som skulle kunna gå till vård, skola och omsorg eller förbättrad kollektivtrafik om man skippade de här pellejönsarna.
   Ibland står det fem gulklädda ”värdar” och ett par tre stycken väktare vid varje spärr på T-centralen. De har rejäla löner och ändå har de ingen som helst varken befogenhet eller kunskap. De ägnar sig mest åt att försöka skrämmas och väljer ut den som ser svagast ut. Ofta hittar de på någon bestämmelse som inte finns och de flesta blir ju rädda. Men man ska, precis som det står i popvänsters blogg, vägra prata med någon annan än polisen.
   Taktiken fungerar dock inte på killarna och tjejerna från Planka.nu eftersom de är sjukt kunniga och pålästa och vet precis allt om lagstiftning och vad man får och inte får på allmän plats.
   När jag läste avsnittet ” Ett tag tyckte jag att ov:sarna blev lite väl aggressiva och eftersom jag inte har någon kamera på min mobil så ringde jag min kollega och bad han komma ner och filma ifall dom skulle ställa till med några problem. Då tyckte ov:sarna (lär dom sig aldrig?) att det var läge att fråga om han hade tillstånd för att filma. Ni kanske kan gissa vad jag fick förklara för dom? :)” skrattade jag så jag höll på att ramla av stolen.
   Fast egentligen är det nog inget att skratta åt att vi lägger skattepengar på total inkompetens…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *