Kung Lear – En fråga om kärlek och vem som älskar dig mest

Vem älskar dig mest? Är det den som hela tiden berättar för dig om sin kärlek i stora ord, den som hela tiden söker din uppmärksamhet och försöker överträffa andra? Eller är det den som i tysthet gör dig gott, finns där för dig utan att kräva tacksamhet och gengåvor?

I Kung Lear ställs frågan på sin spets då den åldrige Kung Lear ska dra sig tillbaka och ge landet till den av sina döttrar som älskar honom mest.
När han inser att han givit bort sitt livsverk till fel dotter blir han galen och försvinner in i sinnessjukdomens befrielse. Naturligtvis kan inte ett sådant här Shakespeare-drama sluta lyckligt.

Just nu kan man se Kung Lear på Stockholms Stadsteater. I huvudrollen som Kung Lear gör Sven Wolter en enastående prestation. Sven W, som för övrigt fyller 80 år i januari.
Märkligt nog har jag aldrig sett Sven Wolter spela i verkligheten, bara på film. Men jag har sett honom tala på några möten och satt mitt emot honom på en middag på Kubas ambassad för några år sedan.

Det är alltid lika roligt att gå på teater med min son, som är genuint intresserad och oftast bra påläst. Vi var båda nöjda med vår kväll, som vi avslutade med en enklare måltid innan vi åkte hem.

Det här inlägget postades i Livet, Mammason, Teater, museum, kultur, musik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *