Boktrailers – Bokbloggsjerka 1-4 november

Bokbloggsjerka handlar, som det låter, om böcker.  Varje fredag till måndag skriver ett antal bloggare utifrån en given fråga. Veckans fråga är: Boktrailers bli allt vanligare men det är ingenting jag själv brukar titta på, men frågan är hur du ställer dig till dessa och om det finns någon trailer/några trailers som du tycker att vi bör se? Om du klickar på länken hittar du de andra som också svarat på frågan.

Jag blev tvungen att googla på boktrailer eftersom det är något jag aldrig stött på i verkliga livet. Visste inte ens att det finns. Hittade en sajt som heter boktrailer.se och tittade på några trailers där. Undrar var de förekommer i vardagen eftersom jag aldrig sett några. Jag går relativt ofta på bio och ser en del film och program på nätet där reklam är flitigt återkommande. Men aldrig, aldrig har jag sett en endaste boktrailer.

Men frågan är intressant. Vem är dessa trailers för? Vad tillför de och var ska de i så fall visas. För inte kommer jag att gå in på den där trailersajten och titta.
De trailers jag såg, så där fem stycken, var dåliga på flera sätt. De tillförde inget av värde och baksidetexterna på de flesta böcker är betydligt bättre. Vill jag läsa blir jag knappast lockad av mystisk musik och eggande textremsor. Det fungerar för film, men knappast för böcker.
Jag såg också en författare presentera sin bok och hen var så pinsamt dålig framför kameran att jag blev tvungen att stänga av.

Det här inlägget postades i Bokbloggsjerka 2013. Bokmärk permalänken.

12 svar på Boktrailers – Bokbloggsjerka 1-4 november

 1. Ewa K skriver:

  Jag har sett flera fina boktrailers på youtube bland annat. Tror att det kommer mer och mer även på TV och på skärmar i exempelvis köpcentrum och liknande. Roligare med bokreklam än reklam för tvättmedel och skönhetskrämer.

 2. Lena skriver:

  Kikade också på Boktrailers.se men kan inte påstå att det väckte mitt intresse!

 3. Gia skriver:

  Jag har sett ett par men nja, inget för mig

 4. Känner som dig – när det gäller filmer, så är trailers självklart, men för böcker tillför de ingenting enligt mig!

 5. Sara Pepparkaka skriver:

  Jag har stött på några boktrailers, men många är det inte..

 6. Sanna skriver:

  Jag hade heller aldrig stött på dem, känner mig lite yrvaken och överrumplad 🙂

 7. Jag har för mig att jag har sett några ibland på adlibris gamla hemsida, under texten vad boken handlar om. Men har inte tänkt på om de finns på den nya.

 8. Monika skriver:

  Jag har sett att de finns, men jag vill inte se dem 🙂

 9. Therése skriver:

  Det känns som det börjar bli vanligare att förlagen har boktrailers på sina hemsidorna.
  Så intressant att majoriteten är negativa till trailers!

 10. Jag tror att de kan locka läsare, de där som inte lyfter upp och läser baksidan eller recensionen, men det kommer ju inte funka om man måste leta efter dem 🙁

 11. Zelly skriver:

  Jag förstår inte syftet med dem helt enkelt. Trailer på böcker och tv-serier tittar jag på väldigt ofta men till böcker, nä det är inget för mig.

 12. Lottens Bokblogg skriver:

  Jag undrar också var man hittar dem om man inte aktivt söker efter dem. Och det måste väl inte vara vitsen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *