Samhällsanalys, inte bara för nöjes skull – Bokbloggsjerka 13-16 december

Bokbloggsjerka handlar, som det låter, om böcker.  Varje fredag till måndag skriver ett antal bloggare utifrån en given fråga. Veckans fråga är:Vilken författarduo tillhör dina favoriter? (Alternativt: finns det någon författare vars böcker du har gillat både under författarens riktiga namn såväl som dennes pseudonym)? Om du klickar på länken hittar du de andra som också svarat på frågan.

Det finns två författarpar jag beundrar mer än andra, Per Wahlöö & Maj Sjösall och Anders Roslund & Börge Hellström.

Båda dessa författarpar har skrivit/skriver om kriminalitet i sin samtid ur ett samhällskritiskt perspektiv.
Man kan lätt se hur både kriminalitet och samhällsklimat förändrats under den tidsrymd de båda författarparen rör sig inom. Det finns en analys kring hur brottlighet uppstår och varför, även om den inte alltid är helt tydlig.

Båda väljer teman för sina böcker som är mycket tidstypiska. Sjöwall-Wahlös första bok Roseanna, som handlar om en mördad turist till den sista Terroristerna, där handligen är ett bankrån och vem som är den skyldiga.

Roslund och Hellström tar i sina böcker upp teman som frustrationen att som anhörig se den skyldiga få ett alltför lindrigt straff, trafficing, gängproblematik.

Det är länge sedan jag läse någon av dessa böcker och jag inser att det kan vara dags igen. De är både tidlösa och tidstypiska och tål att läsas igen och reflektera kring.

Sjöwall & Wahlöö skrev 10 böcker: Roseanna, Mannen som gick upp i rök, Mannen på balkongen, Den skrattande polisen, Brandbilen som försvann, Polis, polis, potatismos!, Den vedervärdige mannen från Säffle, Det slutna rummet, Polismördaren, Terroristerna.

Roslund & Hellström har hittills skrivit 6 böcker: Odjuret, Box 21, Edward Finnigans upprättelse, Flickan under gatan, Tre sekunder, Två soldater.

Det här inlägget postades i Bokbloggsjerka 2013. Bokmärk permalänken.

4 svar på Samhällsanalys, inte bara för nöjes skull – Bokbloggsjerka 13-16 december

 1. Ingrid skriver:

  Jag har läst samtliga böcker av Sjöwall & Wahlöö, men ingen av det andra paret. Det kanske är dags att göra det. Tack för tipset!
  Ha en skön onsdag!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Jag har också lästa alla, av båda författarparen. Men, i alla fall när det gäller Sjöwall & Wahlöö, skulle det nog inte skada med en repetiotion. Såg att Storytel har dem alla och dessutom alla utom den första av Roslund & Hellström.

   Kram

 2. Bosse Lidén skriver:

  Som gammal bibliotekarie borde jag skämmas som inte känner till din sist nämnda duo. Jag gillar också de förstnämnda. Nu var det ett tag sedan jag läste deras böcker.

  • Kraka skriver:

   Det kommer ju en ständig flod av nya deckarförfattare så det är nog inte att begära ens av en bibliotekarie att känna till dem alla. Men jag rekommenderar deras böcker varmt, de är väldigt samhällsrealistiska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *