När den inre vargen tar över – The Wolf of Wall Street

Filmen, som bygger på en verklig historia, handlar om börsmäklaren Jordan Belfort och hans väg uppåt och tillbaka ner igen.
Från början är han en vanlig börsmäklare med ett ovanligt bra anlag för att bli en bra säljare. Men i samband med en börskrasch blir han av med jobbet och kommer då till ett mindre kontor som handlar med aktier i en helt annan klass än de stora börserna, aktier från företag som inte är börsintroducerade.
Han tar med sig sitt kunnande och sitt affärssinne, men när det börjar gå bra blir han allt mer girig och vill tjäna ännu mer pengar. Istället för att hålla sig till lagen dras han in i en karusell av olagligheter och korruption. Festerna är många och vilda och de droger som inte förekommer finns knappast. Att det här inte kan gå bra i längden säger sig själv och vi får följa Jordans väg utför igen.

Filmen är bitvis underhållande, men lika ofta är den för mycket av allt. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om filmen, blev lite förvånad när jag läste att den är nominerad för fem Oscars. Den har därutöver fått mängder med priser och utmärkelser. Men det är för rollprestationer, manus och en del filmtekniska saker. Jag har inte läst vad svenska kritiker tycker om filmen, men jag gissar att en så hyllad film också får bra kritik alldeles oavsett. Att Leonardo DiCaprio gör en fantastisk rollgestaltning råder det inga tvivel om.
I Sverige får vi se filmen i sin originalklippning medan ett flertal länder censurerat och klippt i filmen. Det är lätt att förstå att det för de, i det sammanhanget aktuella länderna, nog är för mycket av både droger, sex och naket. Det handlar om Indien, Libanon och Förenade Arabemiraten. I Nepal och Malaysia är filmen helt förbjuden.

Det här inlägget postades i Film. Bokmärk permalänken.

Ett svar på När den inre vargen tar över – The Wolf of Wall Street

  1. Pingback: Tillbaka på framsidan | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *