På besök i folkhemmets tempel

Precis som min goda vän Frudin går jag gärna omkring på IKEA och drömmer om saker jag vill ha, planerar i huvudet hur jag ska fixa därhemma och drömmer mig bort en stund. Självklart hör det till att äta på IKEA:s servering.

Idag var själva huvudsyftet med resan till IKEA i Bäckebol att äta lunch. Jag gav upp inför tanken att laga mat i det kök jag delar med han jag är inneboende hos. Han blir allt duktigare och duktigare på att ordna till svinstia runt sig. Numera är det inte bara i köket och i rummet, vardagsrummet, där han bor, utan toaletten/badrummet har blivit en riktig snuskfälla med stora pölar där det flyter äckliga saker och badkaret ska vi inte ens tala om.

Nåja, nu var det IKEA jag skulle skriva om. IKEA blev för många av oss som växte upp på 1960-talet en del av drömmen om vuxenlivet och ett eget hem.
Jag minns hur vi satt hemma hos en av mina bästa kompisar och bläddrade i IKEA-katalogen och önskade oss saker. Katalogen blev med tiden lika tummad som Starlet, den tidens flicktidning och Bildjournalen.

Från början fanns det bara ett enda IKEA-varuhus, det i Älmhult, och jag var sjukt avundsjuk på min kompis som varit där med sina föräldrar flera gånger. Själv fick jag vänta tills det andra varuhuset öppnades 1965, det i Kungens kurva. Förra året, 2013, fanns det 349 varuhus i 43 länder, varav 19 i Sverige. Tiderna förändras…

För många som först var bostadslösa och sedan fick en lägenhet i något av miljonprojektets områden blev nog IKEA möjligheten att skapa sig ett fint hem.
Från början var IKEA:s möbler av ganska dålig kvalitet och det fattades alltid bitar när man skulle sätta ihop dem. Idag är kvaliten helt okej och man har många fina saker. Det fattas sällan delar och skulle det göra det så kan man antingen hämta direkt eller ringa och få skickat till sig.

Jag har byggt upp flera hem med IKEA-möbler och är duktig på att sätta ihop dem. Men ofta behövs det fyra händer för att det ska fungera, i alla fall med de större prylarna.

Egentligen har jag allt jag behöver, men det finns alltid något att titta på. Idag såg jag ett litet rullbord som nog kommer att få flytta in i mitt badrum en dag. Men jag är inte typen som gör impulsköp och jag kommer nog att besöka bordet flera gånger innan jag bestämmer mig.

Men idag belv det som sagt bara…

 

skagentapas. stekt rödspätta, sallad och kaffe.

 

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

7 svar på På besök i folkhemmets tempel

 1. arvidochlydia skriver:

  Själv har jag undvikit IKEA så mycket som möjligt. Främst för att jag har för dåligt tålamod och är för otekniskt för att kunna montera ihop varorna. Ändå har jag förstås en massa IKEA-prylar hemma av varierande slag. Mest nöjd är jag med mina två runda avlastningsbord som står bredvid soffan i vardagsrummet istället för ett soffbord som de flesta har.

  • Kraka skriver:

   Jag har istället valt bort soffa. Efter att varit och ”klappat på” både soffor och schäslonger bestämde jag mig för två schäslonger och att ha ett soffbord mellan dem.
   Är man fler kan man sitta utefter schäslongen, men jag umgås oftast bara med en person i taget och då kan båda njuta av att lägga upp benen. http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/S59873811/

 2. Gunnar skriver:

  Vi ha IKEA här i Karlstad sen några år och det är alltid lika trevligt att besöka varuhuset och precis som du drömma lite.
  Men enkelt blir det aldrig att montera även om man har blivit bättre med åren.

  • Kraka skriver:

   Nja… Enkelt kanske är för mycket sagt, men jag har blivit riktigt bra på det. Men jag låter ofta min son göra den sortens jobb som en tjänst åt mig för saker jag gjort åt honom. Men det är mer tidsbrist som styr det.
   Jag har till och med bildbevis när jag är in aktion med IKEA-montering, men då på en av mina arbetsplatser. https://kraka.moah.se/2009/01/04/jag-har-flyttat/

 3. Ingrid skriver:

  Jag begick min IKEA-premiär förra hösten när vi kom från Toscana, då åt vi lunch på Ikea i Malmö, sen var jag med sonen på Ikea i Kalmar förra våren och med syrran på Ikea i Kungens kurva i höstas. Så efter att ha levt ett totalt Ikea-fritt liv börjar jag känna mig riktigt hemma där.

  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Det är aldrig för sent för en första gång…
   Jodå, man känner igen sig eftersom alla IKEA, i alla fall i Sverige, är likadant uppbyggda. Kanske är de likadana utomlands också, har bara sett byggnaderna och de ser likadana ut i alla fall. Måste nog besöka en IKEA i annat land när jag får tid.

   Kram

 4. Åsa skriver:

  Min IKEA erfarenhet;
  De har väldigt duktiga designers och mycket är både snyggt och har en bra funktion.
  Mitt förra kök var i stort sett från IKEA.
  Nu är det dax för en tur dit för att inhandla nya vardagsdrickglas,servetter( köper alltid IKEAs för de är både billiga och bra) samt blockljus( för att några av deras brinner så bra).
  Ätit på IKEA har jag kanske gjort en tre- fyra gånger; mätt blir man,men vad är det man äter? Känns som man mest får i sig tillsatser och ofta är det så löjligt billigt så man förstår att den grisen knappast varit en glad gris ( och för mig är råvarans ursprung viktigt)
  Mattorna; de har väldigt billiga mattor; det blev T.o.m. Billigare att köpa en ny än att lämna den befintliga till kemtvätten( hur hållbart detta är ur miljösynpunkt har jag inte funderat över).
  Att mecka ihop deras produkter; oftast går det rätt bra och tiden då det fattades delar är väl i stort sett förbi,tror jag.
  Jo,IKEA är verkligen ett svenskt ”under” ! ( men ett- två besök per år är nog min frekvens där)
  Fast nu drar det alltså ihop sig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *