En ickesamlad samling – Bokbloggsjerka 14-17 mars

Bokbloggsjerka handlar, som det låter, om böcker. Varje fredag till måndag skriver ett antal bloggare utifrån en given fråga. Veckans fråga har hämtat inspirationen från BOTNS podcast: Do readers have to be collectors? Om du klickar på länken hittar du de andra som också svarat på frågan. Där hittar du också länken till podden.

Mitt svar är ett rakt, starkt och rungande NEJ! Men jag vill gärna berätta om varför och om mitt möte med den värld som är en av de viktigaste i mitt liv – böckernas värld.

I min familj fanns i stort sett inga böcker. Min bror hade fått ett par stycken när han var liten och jag fick några små bilderböcker, men i överigt var läsning inget man ägnade sig åt.
Storebrors böcker fanns i ett skåp och om jag tjatade mycket, väldigt mycket, kunde jag vid speciella tillfällen få sitta vid köksbordet med nytvättade händer och bläddra försiktigt.

Det var tre böcker, två lite större  som handlade om hur jorden kommit till och hur den utvecklats genom årmiljonerna och om universums uppkomst och utveckling. Kanske är dessa ursprunget till mitt intresse för rymden och fysik?
Den tredje boken var en av böckerna om Petter och Lotta på äventyr. Möjligen fanns även Hattstugan för jag minns det som att det var Petter och Lotta som skulle tvätta kläder när de var ensamma hemma och så är det ju inte. Det är två olika böcker. men jag minns precis hur omslaget på boken om Petter och Lotta såg ut.

Någon jul fick jag en bok om Skratt-Maja och av min bror fick jag senare, kanske när jag fyllde år, Kvirre och Hoppsan far till Afrika.

På skolbiblioteket öppnade sig en okänd värld och jag ägnade mig först åt böcker som mina klasskamrater ansåg barnsliga, böcker man borde läst när man var liten. Jag slukade bilderböcker, Pelle Svanslös och liknande. En av mina favoriter hette Önsketimmen och den lånade jag gång på gång.

När man sedan byggde Västergårdsgymnasiet, i Södertälje, blev biblioteket där en tillflyktsort för mig. Det var där jag ”hängde” under min tonårstid. Jag läste och lånade, men jag lyssnade också på musik. De timmar jag satt på bibblan med  Joan Baez, Buffy Saint Marie eller någon av Bethovens symfonier i lurarna och en bok i knät kan nog räknas i tusental. Jag ”bodde” på biblioteket under många år.

Som vuxen har jag både köpt böcker och lånat. Just nu lyssnar jag mest på böcker från Storytel. Det är inte viktigt för mig att äga böckerna jag läser eller lyssnar på, om det inte är böcker som jag återkommer till gång på gång. En gång i tiden hade jag ett par hundra kokböcker som jag gärna bläddrade i.

De flesta av mina böcker är just nu magasinerade och när jag packar upp dem kommer jag att göra ett urval vilka jag vill ha i hyllorna. Lite som en presentation om vem jag är. Säg mig vad du läser och jag ska säga vem du är.

Den här veckan får vi som skriver Jerka vara med i en tävling om vackra och praktiska bokaskar. Gå in på länken och titta, kanske blir också du inspirerad och får lust att köpa en.

Det här inlägget postades i Bokbloggsjerka 2014. Bokmärk permalänken.

4 svar på En ickesamlad samling – Bokbloggsjerka 14-17 mars

 1. Bosse Lidén skriver:

  Tråkigt att du inte kom in i bokvärlden redan som liten tös. Just det där mysiga med att läsa högt för sina barn. Härliga högtidsstunder. Varva ner. Se hur de med sin underbara fantasi kan ta till sig av bilder och handling. Du tog igen det som ”äldre”. Jag har också bott på bibliotek mellan varven. ”Säg mig vad du läser och jag ska säga vem du är”. Då tänker jag på två saker. A) Dels en lärare från högskolan som just berättade om det. Att han alltid nyfiket tittade i bokhyllorna när han besökte en ny bekantskap och då kunde lägga grunden till vem dem människan är. B) Dels på filmen jag hade som filmtips tio. En rik man erkände att han köpte de finaste böckerna med äkta skinnband som han fyllde sina bokhyllor med. Böcker som han aldrig ens bläddrat i. Allt för att han skulle göra sig intressant. Men jag gillade din plan för framtiden. Då blir det inte några hundra kokböcker nästa gång? 😉 Kram Bosse

  • Kraka skriver:

   Nja, jag hittade ju själv till böckerna via skolbiblioteket redan som 7-åring. Mamma berättade sagor för mig, HC Andersen, Bröderna Grim och många som jag senare hittade i Skattkammarön. Jag har nog tagit igen det jag missade med råge.
   Jo, det blir nog en del kokböcker i hyllan vid köket. Jag älskar kokböcker och att laga mat. men numera hittar man ju recepten på nätet. 🙂

 2. Bokslukaren skriver:

  Tänk att det inte alltid krävs ett hem fullt av böcker för att man ska bli en hängiven läsare…

 3. S/Y Endeavour skriver:

  Här har du en som har läst sej genom en stor del
  av barndomen. Jag älskade att låna böcker på
  biblioteket och läste så mycket jag bara hade möjlighet.
  Än idag tycker jag mycket om att läsa, dock blir jag
  mer och mer kräsen med åren.
  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *