Deckare och korrektur – Bokbloggsjerka 4-7 april

Bokbloggsjerka handlar, som det låter, om böcker. Varje fredag till måndag skriver ett antal bloggare utifrån en given fråga. Veckans fråga: Hur ser din syn på deckargenren ut och hur ställer du dig till dåligt korrekturlästa böcker?  Om du klickar på länken hittar du de andra som också svarat på frågan.

Deckare är den genre jag väljer i första hand, läser eller lyssnar även på en del annat. Jag har alltid tyckt deckare är ett bra avbrott från min egen värld. I synnerhet deckare, eller kriminalromaner, som tar upp samhällsproblem och orsak-verkan tycker jag om.

Jag tycker inte att deckare i allmänhet är dåligt korrekturlästa, inte mer än andra böcker. Visst förekommer det fel, men jag bortser oftast från dem. Inget jag retar mig på i alla fall. Något som däremot stör mig alldeles oerhört är det dåliga språk och alla felaktiga stavningar och meningsbyggnader som förekommer i dagstidningar. Ibland ser texterna ut som om de skrivits av någon på lågstadiet, inte av någon med högskoleutbildning i journalistik.

Det här inlägget postades i Bokbloggsjerka 2014. Bokmärk permalänken.

3 svar på Deckare och korrektur – Bokbloggsjerka 4-7 april

 1. Gunnel skriver:

  Jag skrev ett inlägg för ett tag sen om just det dåliga språket i dagstidningarna. Jag tycker man kan begära mer av en journalist än det som man ser i vissa tidningar. De ska var proffs och då tycker jag det betyder att de bör veta hur man använder det svenska språket. Ha en trevlig kväll.

 2. Freja skriver:

  Deckare/Kriminalromaner är en livslång kärlek för mig sen jag läste min första Kittybok som barn och första Christie i tidiga tonåren. Särskilt gillar jag när samhällskritik vävs in i berättelsen och ger den tidsfärg. Miljöerna brukar oxå tilltala mig, och karaktärerna som är med.

  Oavsett genre tycker jag att allt för mycket språkliga felaktigheter stör min läsning och gör att en annars bra intrig inte alls blir någon bra läsupplevelse. Jag har inte läst någon av ”50 nyanser av…”, men på en tjänsteresa tyckte en kollega att jag borde läsa dem och lånade ut sin bok så jag fick kolla lite i den. Mängden stavfel, syftningsfel, grammatiska fel, avstavningar, meningsbyggnadsfel och udda radbrytningar var så många bara på de sidorna att jag insåg att även om jag velat läsa boken hade jag aldrig stått ut… Och i tidningar tycker jag det är galet många fel, vad är det för utbildning journalister får egentligen, det verkar inte ingå svenska i den i alla fall…

 3. Monika skriver:

  Jag försöker alltid komma ihåg att det inte är författarens fel om en bok är dåligt korrekturläst, men jag tycker faktiskt att förlagen skulle vara mer noga med det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *