Lukaspassionen – Min inledning på Stilla veckan

På Palmsöndagen var jag på konsert i Göteborgs domkyrka. Det var ungdomskören som framförde Lukaspassionen, ett relativt nyskrivet verk som hade urpremiär för två år sedan. I söndags var det första gången det uppfördes i Göteborg.

Det är Rolf Martinsson som gjort musiken, texterna är från Lukasevangeliet med mellantexter av Göran Greider. En av mellantexterna är skriven av Lars Björklund, som för förresten är bror till en av mina tidigare klasskamrater.

Att man kan se på Bibelns texter på flera sätt har jag nog sagt förut. Jag ser på texterna som eviga, texter som har något att säga oss människor i alla tider.
För den som inte är så Bibelkunnig kan nämnas att texten från evangeliet berättar om Jesu väg från det att han kommer till Jerusalem tills han läggs i graven.
De texter som ligger mellan Bibeltexterna handlar om människor här och nu, utan tidsangivelser, men också om människorna som var med då det hände.

Nog kan man se något om det som händer idag, det vi läser om varje dag i tidningen från olika ororshärdar i världen, i den här texten av Göran Greider:

”Mörkret har makten
Makten är mörker
Mörkrets misiler
lyser på himlen.

Makten är terrorn
Terrorn är makten
Terrorns missiler
lyser i natten.

Terrorn är mörker
Mörkret är terror
Maktens missiler
lyser på himlen”

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Lukaspassionen – Min inledning på Stilla veckan

  1. Znogge skriver:

    Många av Bibelns texter passar oavsett tid. Så är det bara!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *