Sopor är en viktig del av livet

I dagens Svenska dagbladet kan vi läsa om de myter som finns beträffande sopsortering. Det är en lätt och kortfattad information i fyra delar som jag tycker alla borde ta en titt på.

Jag har sopsorterat så länge jag kan minnas. I mitt föräldrahem sorterades det redan på 1960-talet, även om det naturligtvis inte kan jämföras med den sortering som görs idag. Det fanns ju, på den tiden, ingen samhällsplanering för återvinning annat än för en del flergångsförpackningar. Men vi sorterade ut sådant som gick att använda som uppvärmningsenergi.

Vartefter återvinningshanteringen i samhället byggts ut har också mitt sorterande förfinats. Det finns numera nästan inget jag kastar som sopor. Det skulle i så fall vara en del matrester då det inte finns någon komposteringsanläggning.

Numera bor jag ju bara tillsammans med mina två fina katter och bestämmer själv hur jag vill göra. Men jag minns hur min exman kunde reta sig på att jag sorterade och vid flera tillfällen tog han alla mina noggrannt sorterade kassar, som jag lagt ner timmar av arbete på, och slängde dem i containern. Redan första gången det hände tog han ett steg närmare den kommande skilsmässan. Det går inte att leva med någon som så uppenbart lägger sin energi på att kränka sin partner.

Vi behöver alla hjälpas åt att spara på resurserna, på energin och på det gemensamma. Jordens resurser är inte obegränsade och det är enormt egoistiskt och förmätet att tro att man bara kan slänga saker utan att ägna en tanke åt vad det innebär för alla andra. Det vi gör idag påverkar inte bara i nutid, det ger ekon långt in i framtiden.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

4 svar på Sopor är en viktig del av livet

 1. Ingrid skriver:

  Min sicilianske måg har utvecklats till en väldigt duktig sopsorterare sedan han kom till Sverige. Han sitter till och med och klipper bort plastringen på mjölkförpackningarna för den ska givetvis hamna i påsen för plast.

  Jag måste erkänna att så energisk är inte jag. 😉

  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Det händer att jag klipper ut den där plastringen, men oftast åker den med i pappersförpackningscontainern. Beror lite på hur stressad jag är.

   Ha en fin dag du också!
   Kram

 2. Bosse Lidén skriver:

  Det var inte snällt gjort av exman. Vi har också sorterat i massor av år. Det är en ren självklarhet för mig. Jag har inte sett en enda granne på gatan hålla på som vi gör. Önskar dig en fin vecka.

  • Kraka skriver:

   Nej, min exman förstod inte alls (hoppas jag) hur han kränkte mig. Han gjorde, och sa, massor av helt otänkbara saker under de år vi levde tillsammans och till sist fick jag nog.

   Önskar också dig en fin vecka! Inatt börjar jag jobba igen efter några lediga nätter. Har ägnat mina dagar åt vetenskapsfestivalen som pågått här i Göteborg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *