Jag känner sorg och skam idag

Jag är omskakad av valresultatet. 13 procent av svenska folket vill ha ett främlingsfientligt samhälle, ett vi och dom-tänkande. Det är så obehagligt att jag inte ens har vågat gå ut. Jag skäms. Skäms trots att jag inte varit med och röstat på dem.
I mitt valdistrikt, som i praktiken utgör min bostadsrättsförening och den bredvid, har 10,5% röstat på dem. Klart som sjutton att grannarna, som de flesta har invandrarbakgrund, undrar om jag är en av dem som vill att dem illa, är en av nasseröstarna. En närstående till mig berättade hur obehagligt det var att bli uttittad på T-banan imorse. Alla glodde och det syntes att de undrade om hen röstat på SD.

Det behövs krafttag i samhället mot rasism, främlingsfientlighet, nazism och nationalism! Vi kan inte ha det så här!

Man får väl vänta och se vad Lövén hittar på, men det ser inte precis ljust ut. Sverige behöver ett nytänk, inte mer högerpolitik. Vi behöver solidaritet och hjälpas åt. När vi delar räcker det åt alla!

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

8 svar på Jag känner sorg och skam idag

 1. Helene skriver:

  Det är ju samma här hos mig, jag bor i ett stenkast från ett invandrartätt område.
  I morse när jag handlade i närbutiken var jag överdrivet trevlig mot en kille från nåt afrikanskt land. För att på något sätt bevisa att jag inte röstade på nazisterna.
  Men det kan komma något bra ur det här också kanske. Det kan komma positiva vindar, väcka slumrande goda krafter. Redan idag har de flesta av mina fb-vänner visat sin avsky mot SD och på olika sätt tagit ställning. Det känns hoppfullt.

  • Kraka skriver:

   På kvällen hälsade inte de afrikanska grannpojkarna på mig som de brukar. Jag hoppas verkligen att det var en tillfällighet,

 2. Piedra skriver:

  Den här gången tror jag inte att vi ska förlita oss på politikerna, utan jag tror att vi vanliga gräsrötter måste visa vad vi tycker – och vad vi absolut inte kan acceptera. Kram!

  • Kraka skriver:

   Jag har varit politisk engagerad sedan jag var 14 år. Jag vet inte om jag orkar jobba politiskt just nu, även om det naturligtvis är ännu viktigare än vanligt.

 3. Arvid och Lydia skriver:

  Du behöver väl inte skämmas för egen skull. Du är väl ingen orsak till detta?

  Så jag förmodar att du skäms för ”vad du tror att andra ska tycka om dig eller Sverige”, eller skäms du möjligen å politikerna vägnar för att de inte förstått eller medvetet ignorerat de frågor som är anledningen till valresultatet?

  Nu hoppas jag på en kompetent eftervalsanalys hos samtliga partier och en korrigering av deras kurs för att möte människors oro och kritik. Motsatsen vore katastrofal för Sverige. Jag vill verkligen inte ha ökad extremism och polarisering i Sverige. Ett land med stora skillnader och motsättningar blir ett sämre land. Mångfald är i grunden någonting positivt och all form av diskriminering och rasism är dåligt.

  • Kraka skriver:

   Det är väldigt speciellt att bo i en av de riktigt invandrartäta förorterna. Jag valde av privata skäl bort att delta i valrörelsen och därför är jag inte förknippad med något parti på det sätt som man blir om man står i valstugan, knackar dörr och pratar med folk.
   Jag förstår om grannarna undrar om jag var en av de 10,5% i vår bostadrättsförening som räsdade SD. Jag undrar ju själv vilka grannar som gjort detta. Men det är inte roligt när de titta misstänksamt på en och slutar hälsa.

   • Arvid och Lydia skriver:

    Ja, det är hemskt när grannar tittar på varandra och funderar på hur de röstat. Det är inte mycket till valhemlighet när man kan peka ut exakt hur många personer som röstat på ett visst parti i en Brf. ”Luktar” DDR och angiverisamhälle lång väg. Usch! Konstigt att det finns så små valkretsar.

    • Kraka skriver:

     Jag tycker det är bra att man kan ta del av valresultatet i både distrikt och valkrets. Det är en av de faktorer som gör resultatet säkrare vad gäller valfusk. Som jag skrev tidigare till dig kan man titta på när de räknar rösterna.
     Att våra invandare, inte bara de som är förstagenerationens, undrar vilka av oss som röstat på ett främlingsfientligt parti är väl inte så märkligt. Det undrar jag också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *