Vi är alla spridda sädeskorn

Som spridda sädeskornen från när och fjärran fält (sv psalm 71), så har människor i alla tider kommit till vårt land Inte bara i modern tid. De första invandrarna kom till Sverige och Norden då istiden tog slut.
Under 800-talet invandrade en man vid namn Ansgar. Han kom för att berätta om evangelium, det glada budskapet. Han gav sig av från sitt land, sina nära och kära, på vinst och förlust för att det kändes viktigt för honom.
På samma sätt bryter människor upp idag för att starta något nytt. Några vill studera, några reser för äventyret och stora grupper flyr från svält och krig. Precis som stora grupper svenskar lämnade de magra åkertegarna i slutet av 1800-talet för att göra en nystart i ett främmande land, Amerika.
Vi människor är mer lika än olika. En av de gemensamma egensakperna är att vi vill våra barn väl, vi vill att vår familj ska få det bra. Det är en stark drivkraft till att bryta upp, att ta risker och språnget ut i det okända.
För knappt en vecka sedan var det val i Sverige. Man kan vid första anblicken tycka att det inte är någon större skillnad på de olika partierna. Men läser man partiprogrammen noga och sätter sig in i deras historia ser man att det som skiljer åt i första hand är männskosynen. Hur man ser på människan, hur man ser på allas lika värde och rätt till ett värdigt liv.
Att Jesus inte gjorde skillnad på människor kan man se i många av Bibelns berättelser. Men lite extra tydligt blir det i berättelsen om den barmhärtige samariern (Luk. 10:25-37 ) Det var samariern, den främmande mannen, som var den som brydde sig om sin medmänniska. De andra var egoistiska och gick bara förbi.
Alla människor är våra bröder och systrar, oavsett vad vissa vill få oss att tro. De som tycker att vi ska göra skillnad på människor, att alla inte har samma värde, förstärkte sin position i valet. Det betyder att många människor runt omkring oss faktiskt inte tycker att alla har samma värde. Vi som kyrka, vi som kristna, måste visa att vi inte ställer upp på en sådan människosyn. Vi måste ta varje tillfälle i akt att visa vår avsky för ett samhällsbygge som inte låter alla människor få vara en naturlig del. Paulus säger i Galatierbrevet 3:28 Här är icke jude eller grek, här är icke träl eller fri, här är icke man och kvinna: alla är en i Kristus Jesus. Precis så är det! Vi är alla en enhet, vi är människor och vi behöver varann.

*Texten är min betraktelse vid Helgsmålsbönen i Akallakyrkan ikväll. Morgondagens gudstjänsttema är Enheten i Kristus.
Vi är en grupp volontärer som turas om att hålla Helgsmålsbön på lördagar kl 18 i Akalla kyrka inför söndagens gudstjänst. Vill man besöka Högmässan på söndagen kan man till exempel gå till Kista kyrka.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Vi är alla spridda sädeskorn

  1. Rosamund skriver:

    Bra Monika!!!! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *