Basinkomst – spännande och svårt

Var på en paneldiskussion om basinkomst igår kväll. Jag hade av en slump sett att den skulle äga rum och bestämde mig för att åka in och lyssna.
Det var folk från nätverket för basinkomst som hade en veckokonferens och paneldiskussionen var bara en del av den.

Man har räknat fram, fråga mig inte hur, att en basinkomst ska vara 100 000 kronor om året, det vill säga cirka 8300 kronor i månaden. Det överenstämmer rätt bra med vad jag räknar med att få i pension efter skatt. Beloppet sades vara i nivå med det nuvarande försörjningsstödet.

Jag tycker tanken är spännande, men det finns så många frågetecken som behöver rätas ut. Tycker nog inte att diskussionen ledde till så mycket mer än till just att det är svårt. Men det finns en del experiment som gjorts på olika håll i världen som fallit väl ut. Bland annat i Namibia, Indien och någonstans i USA. I Alaska har man också en del intressanta idéer. Känner att jag behöver lära mig mer. Men det är inget jag, i nuläget, kommer att lägga tid och energi på.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

6 svar på Basinkomst – spännande och svårt

 1. Piedra skriver:

  Jag tycker att idén med basinkomst är väldigt bra. Det nuvarande systemet fungerar ju inte, så det behövs ett nytt sätt att tänka, tror jag. Men exakt hur det skulle fungera med basinkomst kan jag inte heller säga. Kram!

 2. Arvid och Lydia skriver:

  Är tanken att alla invånare som bor i Sverige ska få denna ”basinkomst”? Är det tänkt som en ersättning av försörjningsstödet eller som någon form av minsta inkomst för de som arbetar?

  • Kraka skriver:

   Det finns olika idéer om hur det ska fungera. De flesta anser att det ska vara istället för försörjningsstöd och ges till alla som behöver utan villkor och krav. Det finns enstaka som anser att det bör ha samma modell som barnbidraget, det vill säga ges till alla.
   Jag kan för lite om det här, men det jag vet är att det visat sig att fungera väldigt bra där man gjort försök. Skilsmässorna ökar när kvinnor får råd att lämna dysfunktionella äktenskap. Människor mår bättre och blir lyckligare när de kan bestämma över och hantera sina liv.
   Är du intresserad av att ta del av arbetet kring att formulera hur det ska komma på den politiska agendan och hur det ska utformas kan jag förmedla kontakter med dem som jobbar med den här frågan. Själv känner ja gatt jag har viktigare engagemang i nuläget.

 3. happygoluckiest skriver:

  En väldigt spännande tanke är det. Jag minns att gamla Gösta Bohman (om någon här levde på hans tid ;)) faktiskt pratade om det här som en framtidsvision så idén har nog funnits länge.

  • Kraka skriver:

   Jodå, jag minns Gösta och hans företrädare Holmberg också. Vi börjar visst bli gamla… 🙂
   Man räknar med att det inte kommer att finnas jobb åt alla i framtiden oc hatt vi måste räkna med att antingen vissa aldrig jobbar eller att vi växlar mellan att jobba och att göra annat.
   Tanken är spännande och jag ska försöka få tag på de där experimenten man gjort. Får väl maila någon och fråga var jag hittar dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *