För ett tag sedan var jag på ett möte, eller egentligen var det ett panelsamtal i samband med en seminariedag.
En av de närvarande hade frågor kring livsmedel och hur det är med ost gjord på opastöriserad mjölk. Kan man eller kan man inte äta det om man är transplanterad?
Experten som svarade på frågan sa att det inte var något problem i Sverige eftersom det inte längre säljs några ostar gjorda av opastöriserad mjölk i svenska affärer. Inte ens i gårdsbutiker.
Jag räckte då upp handen och sa att det visst finns ostar att köpa i svenska butiker som är tillverkade av opastöriserad mjölk.
Jag blev avfräst med orden att jag inte skulle påstå något sådant. Hon jobbade minsann med dessa frågor på livsmedelsverket. Jag visste att hon hade fel, men gav mig eftersom det aldrig är någon idé att diskutera med någon som har kombinationen av okunnighet, tvärsäkerhet och brist på ödmjukhet.
Igår köpte jag några lite dyrare ostar i ostdisken hos en alldeles vanlig livsmedelsbutik. Av de tre sorter jag köpte var två gjorda av opastöriserad mjölk. Detta var föredömligt skyltat vid ostarna så den som handlade skulle kunna välja och väga riskerna.
Jodå, det finns gott om opastöriserade ostar att köpa, hade nog kunnat ta med mig minst tio sorter hem igår. Men min ekonomi begränsade urvalet.
Du skulle nästan kosta på dig att köpa en av de där ostarna och skicka till den där självsäkra föreläsaren.
Kram, Ingrid
Ja, det skulle man ju egentligen…
Kram
Skrämmande att den som förväntas kunna är så tvärsäker och har så fel. Till och med jag kände till det…
Kram
Ja, jag förstår inte varför hon var så tvärsäker och blev så förnärmad av att jag påpekade att det finns ost som är opastöriserad. Jag köper ofta ost över disk och ser de där ostarna varje gång. Goda är de också!
Kram
Jag skulle nog inte kunna låta hennes ord svalna, skulle på något vis velat slå beviset i skallen på henne. 🙂
Jag visste hela tiden att jag hade rätt. För mig är frågan helt utagerad.
Det framgick att man inte ska äta opastöriserad ost om man äter immunosupremerande läkemedel, vilket alla transplanterade gör. Men hon menade att det är en ickefråga eftersom det inte finns några opastöriserade ostar i Sverige men att man skulle se upp när man var utomlands.
Nu börjar jag att fundera på om jag har ätit opastöriserad ost utan att veta om det? Måste kolla bättre … 😛
Som sagt, jag anser ju inte at det är någon fara om man inte tillhör de speciella grupper som bör undvika. Det är ju aldrig de där ostarna man köper och har på mackan, det är alltid lite exklusivare dessertostar. 🙂
Du, vad gäller för personer med HIV? Hade en kompis med HIV på besök för ett år sen, drygt, och vi började diskutera frågan…
Vet inte exakt. På livsmedelsverkets sida står det bara ”I Sverige rapporteras årligen 40-70 fall av listeriainfektion, varav vanligen 1-5 drabbar gravida. De främsta riskgrupperna är äldre och personer med nedsatt immunförsvar på grund av exempelvis diabetes, aids eller viss cancerbehandling”. Man nämner alltså inte de som är transplanterade. Men de har nedsatt immunförsvar på grund av den medicin de får för att inte stöta av det transplanterade organet.
När det gäller HIV vet jag inte hur det är, bara att den som utvecklat AIDS har ett väldigt nedsatt immunförsvar. Om bromsmedicinerna på något sätt påverkar immunförsvaret vet jag inte, jag jobbar ju inte direkt med HIV ur det perspektivet. De flesta jag stöter på med HIV brukar faktiskt vara transplantpatienter.