Därför läser jag – Bokbloggsjerka 21-24 november

Bokbloggsjerka handlar, som det låter, om böcker. Varje fredag till måndag skriver ett antal bloggare utifrån en given fråga. Veckans fråga: Vad säger du? Varför läser du egentligen böcker? Om du klickar på länken hittar du de andra som också svarat på frågan.

Jag läser för att ta del av världar, upplevelser och tankar jag inte skulle möta annars. Litteratur, i synnerhet skönlitteratur, är en källa till andra och andras liv och tankar.
När jag pluggade till mentalskötare fick vi långa listor på skönlitteratur vi borde läsa för att lära oss mer om människor och människors villkor. Skulle väl ljuga om jag säger att jag läste alla, men jag läser av samma anledning nu som jag alltid gjort. Spelar ingen roll om det var som nioåring jag läste Femböckerna av Enid Blyton och levde mig in i deras spännande detektivarbete eller om jag läste boken jag just avslutat Den enes död av Peter James. Den senare handlar om internationell, illegal, organhandel.

För mig är läsning aldrig en verklighetsflykt, det är ett sätt att sätta livet under lupp och ttta närmare på det. Men också ett sätt att göra resor in i det liv som varken är mitt eller som jag oftast ens önskar skulle vore mitt.
Läsning berikar livet, ger nya intryck, vidgar vyerna och gör mig, förhoppningsvis, mindre inskränkt,

Det här inlägget postades i Böcker, Bokbloggsjerka 2014. Bokmärk permalänken.

2 svar på Därför läser jag – Bokbloggsjerka 21-24 november

  1. Freja skriver:

    Det finns så många anledningar att läsa och alla är bra!

  2. happygoluckiest skriver:

    Jag kan inte leva utan böcker men har aldrig riktigt funderat på varför. När jag var liten/tonåring läste jag i snitt en bok per dag. När jag pluggade på högskolan läste jag också enorma mängder skönlitteratur, för att jag höll på att storkna av all facklitteratur. Jag tror det för mig innebär både någonslags avkoppling, mediativ verkan, att totalt leva sig in i en annan värld gör att man kopplar bort livet runt omkring sig väldigt effektivt. Men jag läser också av nyfikenhet och för att uppleva. Dessutom är det nu vetenskapligt klarlagt att bokmalar har större empati än andra eftersom man lär sig tänka empatiskt av sina läsupplevelser (jag är inte förvånad) Idag hittade jag en gammal Stieg Trenter som jag inte läst och känslan jag fick då var nästan euforisk, längtande att få ge mig in i denna fantastiskt beskrivna värld. Att läsa en bra bok kan närmast beskrivas som en förälskelse för mig; pirrig förväntan efter att få läsa vidare och jag känner saknad när boken är slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *