Julaftonskväll ikväll

Eftersom jag inte kommer att vara hemma under julhelgen i år firade min son och jag julafton ikväll. Vi hade bokat bord på Lasse Maja Värdshus i Barkarby.
Det ligger nära där vi bor, men vi tog ändå bussen. Det var kallt och ruggigt ute och ingen av oss var klädd för promenad. Dessutom ligger det en tät, fuktig dimma över hela Järvafältet.

Lasse Maja, samma Lasse Maja som satt på Carlstens fästning på Marstrand, har gett sitt namn till krogen. Lasse Maja stal kyrksilvret i Järfälla kyrka runt 1812  men krogen har funnits sedan 1671.
”1671 fick friherrinnan Brita Cruus tillstånd att på egendom i Barkarby upprätta en krog med ett centralt läge vid infarten till Stockholm. Den fick både kungliga besök såväl som av  riksdagsmän men  namnet kommer sig av att den beryktade stortjuven Lasse Maja, Lars Molin,   dömdes 1812 vid det intilliggande Tingshuset,  byggt 1718  för stölden i Järfälla kyrka. Han dömdes då till att slita 80 par spöstraff på Barkarby Torg”.

Som vid alla bättre julbordsserveringar bjöds det glögg redan i tamburen. Med nötter och russin.
Vi bestämde oss för att beställa ölpaketet, tre olika ölsorter. Det lät som en bra idé, men visade sig inte vara helt rätt. Sedan var det bara att gå lös på maten…

 

Sill och lax är min favorit

 

 

 

                        

                                     Ett riktigt gott, ljust öl

 

 

 

 

Skinka, korvar och olika charkuterier

 

 

 

 

Sigtuna Christmas lager, mörkt öl med ordentlig bäska. Jag tyckte om det här ölet. Jag gillar mörkt öl

 

 

 

 

Småvarmt, men jag började bli mätt

 

 

 

 

En vanlig Mariestads Export. Jag drack bara ett halvt glas. Vem orkar dricka en tredje öl när man är proppmätt!

 

 

Det fanns gott om desserter och godis. Jag orkade dock inte med så mycket av allt som fanns. Dessutom hade jag helt avstått från ostbordet.

 

Efter nästan tre timmar var det dags att åka hem. Vi gick ner lagom för att hinna med 178:an nere vid Järfälla kyrka. Den bussen går inga omvägar och vi var snabbt hemma igen.

Ingen julafton utan julklappar tänker ni nog. Jag gav F hans julklapp tidigare i veckan, han önskade sig en uppsättning munspel i olika tonarter. Jag kommer att få min julklapp i januari när jag kommer från Grönland.

Det här inlägget postades i Livet, Mammason. Bokmärk permalänken.

4 svar på Julaftonskväll ikväll

 1. Bosse Lidén skriver:

  God jul på dig.

 2. Piedra skriver:

  Vad skönt det låter att inte fira julafton samtidigt som alla andra. Kram!

  • Kraka skriver:

   Ja, vi hade en väldigt trevlig kväll. Pratade film och utforskning av rymden. Vi började prata redan på bussen om maskhål och hur man böjer universum. Folk tittade undrande på oss…
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *