Vet dom något som jag inte vet?

För tredje gången på kort tid har jag fått mig tillsänt uppmaning att se över min beredskap. Jag uppmanas att tänka igenom vad jag ska göra när kriget kommer till Kista, Husby och Akalla.
Jag bör genast packa en krislåda med olika förnödenheter, konserver, spritkök och vevradio för att kunna ta emot information när det inte längre finns någon ström.

Idag fick jag information var skyddsrummet är belägna och ännu en uppmaning om att skyndsamt se till att ha min krislåda i gott och uppdaterat skick.

Naturligtvis är jag medveten om vad som sker i världen. Skulle Sverige få för sig att gå med i NATO kommer det inte dröja många dagar innan krigshotet är ett faktum. Men ändå kan jag inte låta bli att undra vad man håller på med. Vem är avsändaren (inte av breven, det ser jag ju) och vilka syften har denne? Är det Försvaret som vill ha mer pengar och tar till strategin att skrämmas? Föreligger det ett aktuellt, men hemligt för allmänheten, krigshot över landet?

Att man som alternativ till krig uppger att det kan bli minus 40 grader i Kista, Husby, Akalla och att det då är bra med en krislåda är i det närmaste löjligt. När hade vi minus 40 grader i Stockholm så länge att man behövde en privat krisberedskap? Jag tror aldrig jag upplevt kallare här än minus 32 grader och då fungerade infrastrukturen alldeles utmärkt.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

13 svar på Vet dom något som jag inte vet?

 1. Ingrid skriver:

  Här på Gotland bekymrar de sig tydligen inte om vår beredskap, för några sådana uppmaningar har vi inte fått. Eller tror de att det räcker med att de kört ut och vädrat några stridsvagnar?
  Det händer många underliga saker!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Ja, underliga saker händer sannerligen. Är det någonstans som man möjligen kan behöva tänka på sin personliga beredskap så är det på Gotland. Dels för att det är en ö, dels på grund av det strategiska läget.
   Men att skrämma upp förortsbefolkningen, speciellt i en förort där många flytt från krig, är väldigt dumt. Om man inte vill skapa panik förstås. Att skylla på att det finns risk att det blir minus 40 grader i vinter är också rätt korkat, men kanske vet inte alla från varmare länder att det är nära nog en utopi i Stockholm. Risken är inte noll för ultrakalla vintrar, men nästan noll.
   Jag ska skaffa mig en sådan där låda när jag kommer hem i januari. Kan väl vara bra att ha, om inte annat så är väl ett konservlager aldrig fel.
   Kram

 2. Piedra skriver:

  Det låter väldigt märkligt måste jag säga. Man kan ju börja undra… Vi har inte fått någon liknande information alls i södra Sverige. Kram!

  • Kraka skriver:

   Ja, jag tycker också att det är lite märkligt. Man skapar så mycket oro hos människor i onödan. För det är väl klart att folk undrar…
   Kram

 3. Pompom Sönnfors skriver:

  Konstigt också att jag inte har fått ett knyst om saken. Och jag bor ju inte särskilt långt från dig.

  • Kraka skriver:

   Var glad för det. Jag tycker det är lite sjukt att skicka ut sådan information. Det har också stått en hel del i olika media om att man bör skaffa sig en katastroflåda med mat, alternativa värmekällor, ljus, filtar med mera. Det är säkert bra, men jag tror ändå att det skapar mer oro än beredskap.

 4. Bosse Lidén skriver:

  Världen är märklig. Jag blir dyster av att få sådan information. Kram Bosse

  • Kraka skriver:

   Jag vet faktiskt inte vad jag blir. Tycker det är svårt att förhålla sig till något som man inte riktigt vet vad det har för syfte. Men jag ska ordna en katastroflåda när jag kommer hem igen. Men att ha dunkar med vatten i berdskap, där tror jag min gräns är nådd…

 5. Comsi Comsa skriver:

  Om någon vill göra folk oroliga så har de givetvis ett syfte med det, självklart kan man spekulera….

  Kram

  • Kraka skriver:

   Det verkar vara lite olika ”avsändare” till budskapet. Dels unga journalister som troligen är oroliga själva och fått för sig att det var bättre förr då det det fanns info i telefonkatalogen och också skickades ut av civilförsvaret.
   Dels firmor som säljer överlevnadsprylar och hängt på nu när ubåten gjorde svenska folket upprörda. Totalt sett verkar det lite allmänt hispigt.

   Vi har haft två långvariga strömavbrott i Järvaområdet under 2000-talet. Vid båda tillfällen kom försvaret ut med vatten och kokanläggningar så folk kunde gå dit och laga mat. Jag löste det hela med att ta bilen till en närliggande kommun och köpa kaffe på Statoil där. Men eftersom Kista är serverområde för stora delar av mellansverige fungerade inte bankomater och kortköp. Tror att vi var utan ström två dygn ungefär vid båda tillfällena. Elkabeln, som var dimensionerad för 1970-talets befolkningsmängd, brann av på grund av överbelastning. Två gånger! Sedan drog man visst en större kabel…

   Kram

 6. Ditte skriver:

  Jag har i Stockholms innerstad inte fått någon sådan info. Och jag ringde Försvarsmakten och frågade då jag läst ditt inlägg och där känner man inte till detta. Oroande att få sådan info. Men för egen del är jag inte oroad. Är uppväxt i krigshärjade länder och har jobbat och bott i några, så jag känner mig trygg här. Men infon förstår jag kan oroa.

  • Kraka skriver:

   Verkar mest vara olika firmor som vill sälja utrustning till oroliga människor. Vi har haft två allvarliga incidenter med långa strömavbrott (se svar till föregående). Är det inte krig så kommer militären ut och tar hand om ”vanligt folk”. Det är däermot alltid bra att ha en del kontanter hemma.

 7. Pingback: Konsten att skapa oro utan att anstränga sig | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *