Första arbetsdagen (2014-12-02)

Jag började jobba klockan 07.30. Tack vare tidsförskjutningen och att jag inte har problem med att kasta om tid vaknade jag av klockan utan problem.
Jag gick upp 05.30 och gjorde kaffe. Något att äta till hade jag inte eftersom jag inte hunit handla. Men det fungerade ändå, jag var inte ett dugg hungrig.

Det hade kommit massor av snö under natten och när jag öppnade ytterdörren rasade snön in i hallen. Sedan fick jag fixa och dona för att få igen dörren eftersom snön var ivägen. Men till sist gick det.
Jag gick vägen ner till sjukhuset och kunde konstatera att jag varit nästan hemma då jag vände kvällen innan. Men jag tänkte nog ändå rätt. Risken att hamna i en snödriva och frysa ihjäl är inte obefintlig i det här klimatet och jag fick veta att det är sådant som händer ibland.

Det var jätterörigt på avdelningen och någon introduktion var bara inte att tänka på. Först skulle jag ha en patient som fått en pacemaker och mådde relativt bra och skulle till vårdavdelning under dagen. Men jag hann inte mer än hälsa på henne så var det en patient som krampat på väg och snabbt fick pacemakerpatienten åka till avdelning. Jag slapp dock undan att rapportera. Det kändes skönt för jag behöver vänja mig vid språket.

Kramppatienten var medvetslös, men andades själv. Det var massor av pyssel med medicinering och så småningom vaknade han. Sedan krampade han flera gånger och fick andra mediciner flera gånger. När det var dags att gå hem var patienen vaken, hade ätit och druckit kaffe och var föga intresserad av att stanna på sjukhuset. Men han var inte alls i skick att gå hem tyckte jag. Men jag lämnade över till kollegan som hade kvällspasset och hon var sjukt ointresserad av vad jag sa. Fick sedan veta att hon var allmänt avskydd både på avdelningen och i det kollektiv där hon bor. Hon är lat och osocial och vill helst inte göra något. Hon är en av de danska intensivvårdssjuksköterskor som kommer i en period av 14 dagar. Min kollega hemifrån berättade att han träffat henne förra hösten och att hon då gjort saker som jag inte kan berätta här. Men det handlar om allvarliga saker som satt patientsäkerheten ur spel. Hon har en vecka kvar nu så jag lär träffa henne igen – tyvärr.

Klockan var nästan halv tolv innan jag hann gå på kafferast så jag var inte så intresserad av att äta lunch sedan. Det fanns kartoffelsallad som vi fick ta av och jag åt lite av den. Till kaffet hade jag ätit två ostmackor. Vi har en kaffekassa där vi ska betala 75 danska kronor per månad och ha bröd med oss enligt en lista. Jag ska ha bröd den 10:e.

Efter jobbet gick S och jag och drack öl i Godthåb Bryghus. Vi skulle ta en öl och sedan gå runt på stan. Men det var skönt att sitta där och prata och en öl blev två blev tre. Det var nog rätt normala priser, en öl kostade, om man räknar om till svenska pengar 79.20. Men allt är dyrt här.

Innan vi gick för at ta en öl var vi på Tele-Post och köpte frimärken. Jag har julkort med mig för att skriva och posta. Tycker det är trevligt att ha grönländska frimärken. Men hade jag vetat vad det kostar hade jag kanske tänkt annorlunda… 11.50 danska kronor kostar det att skicka ett kort till Sverige!

Efter vårt pubbesök gick vi en kortare sväng och sedan till en mataffär. Vi pratade om hur bortskämda vi är i Sverie med att kunna handla billig mat. Jag handlade inte mycket, lite bröd och ost och lite middagsmat. Det kostade en bra bit över 500 danska kronor. Då ska man betänka att skatterna är jättehöga, en bit över 40%, och Sverige har inget skatteavtal med Grönland så det är den skatt vi får betala. Man har inget ob-tillägg här och jag kommer att få ut i nettolön (efter skatt) ungefär 6000 kronor mindre än hemma. Hit åker man för äventyret och den annorlunda kulturen, inte för att tjäna pengar. Det som bekymrar mig mest är att lönen inte betalas ut förrän runt den 5:e eller 6:e varje månad. Nu tror jag väl att jag kan låna 10000 av någon hemma i tio dagar, men det hade varit bra om jag fått veta det redan hemma. Över huvudtaget är det en hel del som man inte informerat om.

När jag kom hem åt jag ett par mackor med ost. Osten som jag inte vet namnet på, det stod nog inte, smakar undefär som Svarta Sara. Jag åt en bit av fryst pizza lite senare. Hade ju inte ätit någon riktig mat på hela dagen. Dagen innan var det bara frukost och sedan räkor och bröd hos S.

Jag hade TV:n på en stund, men orkade inte engagera mig i vad det var för program. Istället stängde ja gav och lyssnade på en bok istället tills jag somnade.

006

 

Jag är så glad att jag tog med en liten IKEA-gran och en batteridriven ljuskedja från Indiska. Det har redan berett mig mycket glädje.

Det här inlägget postades i Grönland: Första resan, Livet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *