Första lediga dagen (2014-12-03)

Jag vaknade vid 07-tiden. Hade sedan långmorgon och njöt av att vara själv och att vara ledig. Satt i sängen med kaffe och ett par mackor i mörkret. Har min lilla julgran på skåpet vid väggen mittemot och tände mitt datumljus. Senare tände jag ett värmeljus, köpte ett paket med svindyra värmeljus igår. Jag ska ju vara här över både jul och nyår och då känns det otänkbart att inte unna sig lite ljus. Tänkte på det redan hemma, men det fanns inte en chans att få ner några ljus i den knökfulla väskan. Hemma är värmeljus så billiga! Här är de så dyra!

Vid 09-tiden började det ljusna och jag kunde konstatera att jag har havsutsikt. Det måste ju varit ljust då jag kom hit, men jag var upptagen med att packa upp och missade utsikten. Mörkt blir det nog vid cirka 15-tiden tror jag.
Igår var jag och pratade med boeligenheten, det är en spricka rakt genom mitt handfat och jag ville försäkra mig om att de visste om det. Jag har föga lust att betala för ett handfat. De visste nog om det, i vart fall fattade de att jag inte haft sönder det. Jag passade då också på att verkligen betona hur nöjd jag är med mitt boende och att jag gärna bor här nästa gång också . Hon sa att de skulle se vad de kan göra.
S bor också bra, nära sjukhuset. Men långt ifrån lika bra som jag bor. Det är viktigt att bo nära sjukhuset eftersom vi har väldigt knepiga arbetstider. Ibland sluta vi 24.00 och ibland börjar man 23.30. Vid den tiden går inga bussar och som jag berättade här om kvällen kan det snöa och blåsa så man inte ser handen framför sig. Jag skulle verkligen inte vara bekväm med att få ett boende så långt bort att det tar en halvtimme att gå. Men det är många som får sådana boenden har jag hört.

Under morgontimmarna pysslade jag med att skriva julkort, det var många adresser jag behövde kolla upp och jag insåg hur bortskämd jag är med att ha ständig tillgång till internet. Tänkte också på det när jag funderade på hur många grader det är. Gissningsvis runt minus 10, det är inte lika kallt här eftersom det ligger vid havet. När vi landade i Kangerlussuaq var det minus 17 eller 19, jag minns inte exakt.

Till sist gick jag ut och ner till centrum. Hittade Brugsen, den danska varianten av Coop. Det fanns många Coopvaror där och jag kollade efter ”mitt” kaffe. Jag hade visserligen med mig fem paket men nästa gång jag reser kan jag inte ta med mig ett för varje vecka. Det finns samma kaffe här, men kostar 20 danska kronor mer per paket. Jag får nog försöka trycka ner ett antal trots allt.

Jag gick runt lite och tittade men gick sedan till bibloteket och där blev jag så länge att det var dags att gå hem när jag var klar. Det är gratis wifi där. Jag kommer att avvakta med att skaffa eget internet här, allt är så dyrt och jag behöver de hundralapparna till annat. Mat till exempel.
Jag ser att jag verkar väldigt gnällig, men det är ett problem att dels få en rejäl lönesänkmning samtidigt som det är minst 10 % dyrare att leva här, troligen mer.

När jag kom hem från stan drack jag kaffe och tittade en stund på TV innan jag skulle iväg igen. Jag var bjuden på middag hos S.
På TV-nyheterna pratade man mycket om att Sverige kommer att ha ”nyval” eller extra val som det väl heter egentligen.
Jag förstod inte allt, nyttig upplevelse faktiskt. Så måste det vara för många av våra invandrare också att man missar en hel del viktig information eftersom man inte kan språket till fullo. Men jag förstod i alla fall att man anser att det finns risk att Sverigedemokraterna kommer att öka enormt, speciellt om Socialdemokraterna går till val tillsammans med Miljöpartiet. Miljöpartiet har som program att minska tillväxten och det gör att ingen borgerlig väljare kan acceptera deras politik. Sa man.

Det var en trevlig kväll hemma hos S. Han bjöd på indisk mat, starkt kryddad och jättegott. Till efterrätt fick vi glass och jordgubbssås, hemlagad. Förutom jag och S var det två andra kollegor. De är båda från Danmark och pratade fort och jag fick anstränga mig rejält för att förstå vad de sa. Allt förstod jag inte. Men tillräckligt för att det ändå skulle kännas okej.

S skulle jobba natt och vi gick hem så han skulle hinna sova. Det hade blivit kallare än på dagen, då det var minus 8 grader, och jag frös lite. Hade klänning och använde för första gången överdragskjolen av ”täckjackstyg” som jag köpte i Jönköping i somras.

Hemma försökte jag se lite på TV men hittade inget intressant. Istället lyssnade jag på bok på Storytel. Jag saknade internet och ett varmt bad. Men jag vänjer mig nog…

021

Huset där jag bor. Det är två ettor och jag har den vänstra halvan av huset,

 

 

 

 

016

Utsikten åt det håll sjukhuset ligger. Jag ser havet mellan husen

 

 

 

 

020

Höghuset i bakgrunden är en del av sjukhuset

 

 

 

 

011

 

Utsikten från fönstret åt andra hållet. Inte lika inspirerande som havet, men man ser hur mycket snö det är.

 

 

Det här inlägget postades i Grönland: Första resan, Livet. Bokmärk permalänken.

4 svar på Första lediga dagen (2014-12-03)

 1. Arvid och Lydia skriver:

  Har undrat tidigare vad som lockade dig till denna avlägsna och dyra plats vid denna årstid och med sänkt lön. Men nu förstår jag att S. lockar. Måste kännas både spännande och trevligt. 🙂

  Ska bli roligt att följa dina upplevelser…

  Hoppas du får en skön tid i norr. 🙂

  • Kraka skriver:

   Haha… Ja, visserligen lockade rekryteringsfirman med att S skulle vara här om jag tog december också, men det är inte för hans skull jag är här. Han åker förövrigt hem till sin man i mitten av månaden. Men det är skönt att ha en kollega hemifrån när man är ny och inte vet något om livet här i byn.

   Ja, det är spännande! En upplevelse utöver det vanliga och väldigt nyttig och utvecklande. 🙂

 2. Bosse Lidén skriver:

  Vilket äventyr du är med om. Havsutsikt är inte dumt. Helgkram Bosse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *