Konsten att få barn att läsa – Bokbloggsjerka 5-8 december

Bokbloggsjerka handlar, som det låter, om böcker. Varje fredag till måndag skriver ett antal bloggare utifrån en given fråga. Veckans fråga: Hur tror du att man kan inspirera barns läsande? Har du några goda exempel? Om du klickar på länken hittar du de andra som också svarat på frågan.

Jag känner ingen som läser så mycket som min son. Inte ens jag kan ens komma i närheten av mängden böcker han läst. Han är killen som, när hans kompisar kommer hem till honom, ser hans fulla bokhyllor och frågar ”har du läst några av de där böckerna?”, kan svara helt ärligt ”jag har läst alla!” Numera läser han mest, men inte enbart, e-böcker.

Han är uppväxt med en mamma som aldrig gick hemifrån utan att ha en bok i handväskan. Vid varje paus, varje väntan på bussen, varje tillfälle tog jag upp boken och läste. Han lärde sig att göra likadant om han inte ville ha tråkigt. Naturligtvis läste jag massor av barnböcker för honom när han var för liten att läsa själv.

Men man kan hitta till böckernas värld utan att ha läsande föräldrar. Det är jag själv ett exempel på. Jag började tidigt att tillbringa fritiden på biblioteket i Södertälje och när Västergårdsgymnasiet byggdes med en biblioteksfilial blev det mitt andra hem. Där satt jag hela eftermiddagarna och kvällarna och lyssnade på Joan Baes, Buffy Saint Marie och Pete Seger medan jag läste. Det var som att hitta hem i livet för en introvert unge.

Det här inlägget postades i Bokbloggsjerka 2014. Bokmärk permalänken.

2 svar på Konsten att få barn att läsa – Bokbloggsjerka 5-8 december

 1. happygoluckiest skriver:

  Så mycket jag känner igen i din berättelse. Jag är också introvert och tyckte om att vara ensam som barn. Så när de andra lekte på skolgården gick jag till biblioteket och lånade högvis med böcker. Jag var bibliotekets ungdomsavdelnings trognaste gäst. Läste i snitt en bok om dagen. När min dotter föddes så var jag noga med att förmedla arvet om läsglädje, läste mycket för henne och fyllde upp hennes bokhylla i barnkammaren med Elsa Beskow, Min skattkammare och alla moderna barnboksförfattare. Hon lärde sig att läsa när hon var fyra och är en bomal nu, precis som sin mamma. Det bästa är att hennes skolbetyg och hela hennes framtid kan tackas för hennes flitiga bokläsande. Dessutom har bokläsare högre empati, det är vetenskapligt bevisat! 🙂

  • Kraka skriver:

   Bokläsare får ju så mycket mer inblick i alternativa sätt att leva så det är nog inte så märkligt att man har högre grad av empati om man läser mycket.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *