Tre arbetsnätter (2014-12-05 – 2014-12-07)

Den första natten var lugn, vi hade bara två patienter under natten. Jag hade hand om uppvakningpatienten som låg några timmar efter att opererat en skottskada. För övrigt växlade jag mellan att prata med mina arbetskamrater och att läsa enkla dokumet, i första hand avsedda som patientinformation, om sjukdomar och kroppens funktioner. Det var på lagom nivå för mig…
Men jag har hittat en roman i bokhyllan på mitt rum som jag tror är lättläst. Ska ta tag i den senare. Men just nu lyssnar jag på en spännande spionroman på Storytel.

Efter jobbet gick jag hem, det hade kommit mer snö under natten, ganska mycket mer. Men man är helt fantastisk på att ploga och vägarna är rena i stort sett hur tidigt som helst på morgonen. Det är inte som hemma där man alltid blir lika överraska när det kommer snö och varken har budgeterat för eller förberett snöröjningen. Hemma blir minsta snöfall kaos…

Jag drack kaffe och åt lite och lyssnade klart på Himlen är alltid högre av Jonas Moström. Slutet var rätt chokerande när man fick veta hur allt hängde ihop Mycket bra bok.
Jag satt i mörkret med levande ljus och njöt av stillheten.

Sov sedan hela dagen, hade satt klockan på 18, men vaknade 17. Gick upp och lagade något slags frukostmiddag. Ägg, bacom och vita bönor. Kaffe förstås.

Natt två var också lugn. Hade två patienter på uppvak, varav den ena behövde lite noninvasiv andningshjälp (respirator med maskandning) några timmar. När patienterna skulle till avdelningen gjorde jag precis som igår, jag gick upp till avdelningen och rapporterade. Det finns inte en chans att jag kan göra mig förstådd i telefonen. Jag behöver peka på övervakningskurvan och berätta samtidigt för att den som tar emot patienten ska förstå.

Precis som igår gick jag hem genom ett vitt vinterlandskap. Under natten hade jag fått ett sms från blodcentralen att någon patient fått blodet jag gav för ett tag sedan. Känns bra att veta att det kommit till nytta. Min son fick sitt sms strax innan jag reste.

Hemma drack jag kaffe, satt i mörkret med tända ljus och lyssnade på bok. Innan jag somnade började jag läsa i den danska boken Öjne i natten. Jag kände mig redo för en bok. Om inte annat så behöver jag öva på läsförståelse.

På eftermiddagen var det körkonsert i kyrkan. En av mina nya arbetskamrater var också där och vi satt tillsammans.
Efter konserten tog jag några foton på interiören innan jag gick hem och lagade middag. Jag hann ta det lugnt en stund innan det var dags att göra den tredje arbetsnatten.

Tredje natten blev en väldigt lugn natt. Jag fick ingen patient på min sal, men hjälpte till med min kollegas patient.
Jag hittade en bok på Sundhetsstyrelsen, den danska motsvarigheten till Socialstyrelsen (tror jag). Bokan handlade om nyttan av motion och faran av avsaknad av densamma. På ett vetenskapligt vis med massor av referenser till olika undersökningar och en hel drös av tabeller. Eftersom jag är mycket intresserad av just det ämnet ägnade jag en stor del av natten till att läsa. På danska!
Jag vet inte vilket år den var fastslagen, det finns alltså direktiv om hur man i vården ska upmana människor till rörelse, framför allt konditionsträning. Det stämmer bra med all internationell forskning. Däremot hävdade man att det ännu inte finns några belägg för att stillasittande, oavhängigt träning, är negativt. Där har man uppenbarligen inte hängt med ordentligt på forskningsfronten. Jag läste den första undersökningen som publicerades internationellt redan 2009 eller 2010. Det var när jag jobbade i Enköping. Man refererade till den australiensiska forskningsrapporten i Svensk kardiologtidning och efter att ha läst deras sammandrag sökte jag upp den mycket omfattande forskningsrapporten, skrev ut den och läste den i sin helhet.
Det senaste året har det funnits en mängd artiklar i svensk press som tagit upp ämnet och hänvisat till betydligt senare forskning. Så ja, det finns starka belägg för att man inte kan träna några gånger i veckan, eller ens ett par timmar varje dag, och sedan sitta/ligga stilla resten av dygnet. Men det räcker med att resa sig och gå runt ett varv i sitt hem.När jag läser eller sitter vid datorn och ser film brukar jag ha en klocka som ringer varje halvtimme. Då reser jag mig och går runt lite. Alternativt att jag gör det när det blir reklam om jag ser på någon reklamfinansierad playkanal.

Det var en trevlig natt. Jag förstår allt mer av vad kollegorna säger, även om jag långt ifrån förstår allt. Vi pratade om våra barn där hemma, resor vi gjort och en av kollegorna hade varit på pilgrimsvandring på Santiago de Compostella.
Vi hittade ett par skålar äpplekaka, som blivit över, som vi åt. Senare åt vi Aepleskiver, en dansk julspecialité. Det finns inget samband med äpplen, det är munkar som görs i munkpanna och sedan äts med florsocker och sylt. Ska nog skaffa ett sådant munkjärn och införa det som jultradition. Såg på nätet att Skeppshult har sådana munkpannor.

Det var gott när natten var över, jag kände mig riktigt trött. Det tar en hel del energi att jobba tre nätter i sträck, ännu mer då nätterna är hela tolv timmar.
Hemma orkade jag inte ens dricka kaffe innan jag la mig och somnade omgående.

001

 

Äppelkaka med grädde

Det här inlägget postades i Grönland: Första resan, Livet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *