Två frågor får sitt svar

Jag har fått två frågor om varför jag är på Grönland. Dels är det Ingrid på Gotland som frågat hur det kommer sig att jag hamnade här. Dels är det en kontakt på Facebook som frågat varför jag rest till Grönland istället för till Mexico.

Kan väl börja med att säga att jag älskar att resa, se främmande länder och uppleva äventyr. Jag har varit i runt 35 olika länder. Jag har vandrat, solat, varit på föreläsningar och tagit del av kultur och vardagsliv på olika sätt. Men aldrig tidigare arbetat utomlands.

Inom Norden finns det en fri arbetsmaknad som gör det relativt enkelt att jobba i de olika länderna. Som sjuksköterska behöver man visserligen landets auktirisation, deras motsvarighet till vår sjuksköterskelegitimation. Men det är helt en administrativ process, papper som ska skaffas, stämplar som ska vara på plats i dokument. Det är inga kunskapsprover och inga språktester.

En av mina arbetskamrater, S, hade varit här och jobbat och det lät väldigt spännande. Jag fick namnet på den jag skulle kontakta och bestämde mig för nästan ett år sedan att resa hit. Av flera arbetslivsforskare och personalvetare har jag fått veta att man bör vara på en arbetsplats tre månader som minimum för att få en representativ inblick i hur det är och fungerar. Därför bestämde jag mig för att resa hit februari, mars och april 2015.
Att det blev en extra introduktion dessa fem veckor beror på att rekryteraren lockade med att jag då skulle ha S här när jag kom och det kändes tryggt att veta att det fanns någon på plats som jag kände ganska väl.

Arbete utomlands är naturligtvis en merit i CV:t. Men för mig är det i första hand ett äventyr, en möjlighet att möta en annorlunda kultur, den grönländska. Grönland är dessutom inte det mest tillgängliga landet för turistande eftersom det är dyrt att resa både hit och att resa runt på ön.

Svaret på frågan varför jag inte reste till Mexico istället kan nog utläsas av ovanstående. Jag är inte spansktalande alls, även om jag bitvis förstår en hel del som sägs. Det finns ingen lättillgänglig väg att komma in på den mexicanska arbetsmarknaden och det skulle behövas både språktester och tester av mina medicinska kunskaper för att det ens skulle kunna vara möjligt. Dessutom är Mexico ett land dit man, både lätt och relativt billigt, kan åka för att turista.

Om jag skulle åka till Sydamerika för att bo och arbeta under en tid så är det till den lilla staden Califate i Argentina. Jag har lämnat en bit av mitt hjärta där och kommer absolut att återvända. Varför inte för att arbeta på sjukhuset…

Det här inlägget postades i Grönland: Första resan, Livet. Bokmärk permalänken.

7 svar på Två frågor får sitt svar

 1. Ingrid skriver:

  Tack snälla du för svaret på min fråga!
  Det ska bli spännande att följa din vistelse på Grönland.
  Kram, Ingrid

 2. Hejsan !

  Grönland. lagom stort.att upptäcka.

  Ska bli kul att se vad som finns där mer’n inuiter, för det är väl där de är.

  GOD JUL.

  Kram Mi

 3. Bosse Lidén skriver:

  Tack för ett intressant blogginlägg. Kram Bosse

 4. Kraka skriver:

  Tack sjælv!
  Kram

 5. Lollo skriver:

  Eftersom jag inte är så mycket för att resa så blir jag väldigt imponerad av alla som har den drivkraften. Att då även ge sig in i ett annat lands arbetsförhållande gör det ännu mer imponerande. Du är en tuff tjej … 😀
  Kramis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *