Tagen av polisen

Idag blev jag tagen av polisen. På kort alltså. Mitt pass går ut i mars och jag behöver ett nytt för flygresorna. Svenska medborgare behöver inte pass till Grönland, men för att få flyga behöver man kunna bevisa sitt medborgarskap. Som ett moment 22 ungefär. Man behöver inte pass, men för att bevisa att man inte behöver pass behöver man ett pass.

Det var ett mycket märkligt system på polisstationen. Man fick registrera sin ankomst på en dator och få ett könummer. Sedan skulle man vara uppmärksam på när ens könummer kom upp eftersom numren inte kom i nummerordning. Många med nummer efter mig fick komma in före. Detta trots att jag var där i tid och att de som hade tid före mig rimligen måste kommit försent om de hade nummer efter mig. Om det nu inte var så att numren delades ut helt random som i ett lotteri.

Till sist blev det min tur att gå in och fotograferas. Man måste se sur ut på fotot. Man får inte se tillstymmelse till glad ut, jag blev särskilt tillsagd detta.
Jag kan inte låta bli att fundera på om det kan bero på att man på vissa håll i världen har så mycket dumheter för sig att det veerkligen inte går att låta bli att bli både sur och irriterad. För i så fall är det ju praktiskt med ett foto där man ser ut som om man sålt smöret och tappat pengarna. Men om man är på väg till semester och har en massa positiva förväntningar så ser man nog inte sur ut. Om inte passpersonalen gör en förbannad förstås. Så det måste ju vara förklaringen till att man gör allt för att ställa till problem för resenärerna. Som till exempel då de stängde passkontrollen precis framför näsan på oss och inte återkom på drygt en timme fastän bytet av plan måste ske på mindre än tio minuter. Fast det hade de ju egentligen inget för, utom att de som satt i planet blev sura eftersom de fick vänta inne i planet på oss i två timmar. Och de resenärerna var redan passkontrollerade innan de utsattes för detta. Det är en ding, ding värld!

Man verkar i alla fall ha sänkt priset på pass. Det kostade bara 350 kronor den här gången och jag betalade betydligt mer förra gången. Däremot kunde man inte lova att passet skulle vara klart före den 8:e februari. Trots att det bara ska ta fem arbetsdagar.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

5 svar på Tagen av polisen

 1. Geddfish skriver:

  Jag ser hur sur ut som helst på både körkort och pass, Som en straffånge, typ.
  Medans min svägerska, som bor i Danmark är leende och vacker. Hur kan det, va?
  Det kvittar väl i och för sig, men det ligger ju i en att se fördelaktig ut.
  God tur <3

  • Kraka skriver:

   Ja, men visst är det väl konstigt att de vill att man ska se sur ut numera. Förr fick man ju se glad och trevlig ut. Precis som du säger ser man ut som en straffånge. Jag ser helt imbecill ut på fotot de tog idag. Som om jag rymt från något ställe där de borde hållit mig inlåst. 🙂

 2. Znogge skriver:

  Oj då, ska man se sur ut numera? Ja, det ändrar sig från gång till gång inser jag… Men så lång tid det skulle ta!

  • Kraka skriver:

   Ja, visst ändrar det sig. Periodvis har de sagt tre veckor för ett pass. Men nu säger de 5 arbetsdagar, men kan ändå inte lova att man hinner få det. De är rätt tröttsamma. Men det visar sig. Har jag det inte till den 6:e februari så chansar jag med att resa ut på mitt gamla, giltiga, pass och hoppas att jag får komma hem igen. 🙂

 3. Rosamund skriver:

  Man får ju inte ens ha brillerna på sig…… så man känner nästan inte igen sig själv i passet!!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *