Därför läser jag – Bokbloggsjerka 16-19 januari

Bokbloggsjerka handlar, som det låter, om böcker. Varje fredag till måndag skriver ett antal bloggare utifrån en given fråga. Veckans fråga:  När började du läsa och varför fortsatte du att läsa så mycket som du gör? Om du klickar på länken hittar du de andra som också svarat på frågan.

Jag tillhör den generation då det endast var ett fåtal som kunde läsa innan de började skolan. Jag var med andra ord inte läskunnig förrän på lågstadiet.
Riktigt när jag kunde läsa böcker självständigt, alltså böcker med en handling, minns jag inte. Men jag minns att jag tidigt blev en flitig gäst på biblioteken, både skolbiblioteket och Stadsbiblioteket. Men det där riktiga bokslukandet började nog inte förrän på mellanstadiet, alltså någon gång mellan 10 och 12 års ålder. Sedan tilltog det vartefter. Numera går jag aldrig någonstans utan att ha en bok med mig. De senaste åren har böckerna allt oftare blivit av digitalt slag, oftast som talböcker.

Utan att kunna sätta ord på det upptäckte jag tidigt att det här med böcker och den litterära världen var ett sätt för mig att ladda mina inre batterier för att orka med världen ”där ute”. Numera vet jag att det är så introverta personer laddar sina batterier. Med bland annat böcker, musik, konst och naturen.

Jag har ett både ansvartfullt och ansträngande arbete. Dessutom är min jobbsituation full av mänskliga möten och interaktioner. Det är arbetskamrater, patienter och anhöriga som tar energi under arbetspassen. Olika mycket beroende på situationen förstås, men det är alltid en åtgång av energi som måste fyllas på. Ett av sätten jag fyller på energi med är med böcker.

Det här inlägget postades i Böcker, Bokbloggsjerka 2015. Bokmärk permalänken.

29 svar på Därför läser jag – Bokbloggsjerka 16-19 januari

 1. Jag är också väldigt introvert, så böckerna hjälper mig också på det sättet 🙂

  • Kraka skriver:

   Behovet av ensamhet och stillsam uppladdning är så viktig för oss. Men jag gillar fester och föreningsliv också. Men jag behöver vila mellan aktiviterna. Mer än de flesta tror jag, kanske beroende på att jobbet tar så mycket energi. Det är jag och min Android som lägger oss på laddning, den med kontakten i väggen och jag i sängen eller i en fåtölj med bok, musik eller film.

 2. Maddes bokblogg skriver:

  Kopplar också av med böcker och få massa ny energi av läsningen.

 3. Sanna skriver:

  Hear, hear! Länge leve oss introverta och våra batteripåfyllarböcker.

 4. Bokhuset skriver:

  Jag fungerar exakt likadant. Jag måste ladda batterierna och det är bara böckerna som kan ge den totala avkoppplingen/påfyllningen.

 5. Monika skriver:

  Det var befriande den dagen jag läste det där om introverta. Jag undrade alltid varför jag var tvungen att dra mig undan efter intensiva perioder när jag var yngre.

  • Kraka skriver:

   Ja, man måste ”komma ut” som introvert eftersom det anses lite nördigt och inte helt ”normalt” av de där extroverta som tror de äger världen. Men det är vi som klarar av det djupa tänkandet när viktiga beslut ska tas. 🙂

 6. Marie Eggimann skriver:

  Böckerna hjälper mig koppla av, en del tycker teven gör det med. Fast för mig funkar böcker bättre.

 7. Boklysten skriver:

  Känner igen det där med att fylla på energi. Jag hade alltid med mig en bok så jag kunde läsa lite på väg till och från jobbet, på lunchen och raster/pauser. Efter en 5-min läspaus var man fit-for-fight igen och orkade jobba på.

 8. A ROOM OF MY OWN skriver:

  inget går upp emot böcker! jag bär också alltid med mig böcker. de känns som en säkerhet på något sätt

 9. Böcker är utmärkta energipåfyllare.

 10. Lena skriver:

  Ja läsning kan verkligen hjälpa till att koppla bort vardagen och eventuellt sådant som är jobbigt och är världens bästa avkoppling.

 11. Lottens bokblogg skriver:

  För mig fyller också läsandet den funktionen, att ladda batterierna

  • Kraka skriver:

   Det är lite synd om människor som inte kan fylla på energi i stillhet och självsamhet. Det är så enkelt att ta fram en bok.

 12. jag har också en bok i handväskan, eller i min mini iPad 🙂

  • Kraka skriver:

   Jag fallit pladask för ljudböcker. Men jag läser ändå en hel del på ”vanligt” sätt också.

 13. Bokdivisionen skriver:

  Jag har fortfarande inte kommit mig för att läsa Quiet men jag förstår nog att jag är introvert ändå. Jag träffar också många människor i yrket och är gärna ensam på fritiden.

  • Kraka skriver:

   Jag har inte läst Quiet. Borde kanske göra det. Men jag uppskattar Linus Jonkmans Introvert – den tysta revolutionen. Den är så lättläst och illustrativ med sina listor för extroverta.

 14. Ugglanoboken skriver:

  Ett bra sätt att fylla på med energi!

 15. Freja skriver:

  Böcker är mitt sätt att samla energi oxå!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *