127 I skogen – Bild 10 av 365

I fotoutmaningen 365 foton ska man under året blogga och lägga upp bilder ur en på förhand bestämd temalista.
Helst ska man hinna blogga alla teman under året. Man har också rätt att byta ut 52 av listans teman mot egna och det ska då tydligt framgå att så är fallet.

En länk till temalistan för 2015 kan du hitta om du klickar på den här länken.

20150121_222030-1Tunnelbanestationen vid Solna centrum är målad i rött och grönt. De starka färgerna på den stora ytan känns nästan lite skrämmande och det tog många år innnan jag började se de fantastiska detaljerna i den gigantiska målningen.
Jag vet inte hur konstnärerna Karl-Olov Björk och Anders Åberg tänkt, men jag tänker mig att perspektivet är att man befinner sig i skogen, den skog som en gång var tät och djup men nu skövlats för att det moderna samhället ska få plats. I den här bildsekvensen, som för övrigt är en av mina favoriter, ser man en man som har skogen i ryggen och nu kommit ut i en glänta där han ser den växande staden framför sig. Han har fiolen i handen, fiolen som i traditionen är en del av de attribut som Strömkarlen (Näcken) har och med vilken han förför människorna som kommer i hans närhet. Gammal tradition möter den nya tiden, den tid som både skrämmer och förför.

Liten_logga

Det här inlägget postades i 365 foton 2015. Bokmärk permalänken.

2 svar på 127 I skogen – Bild 10 av 365

 1. Znogge skriver:

  Jag vet inte riktigt om jag tycker om målningen men ibland behöver man titta mer än en gång på ett konstverk!

  • Kraka skriver:

   Jag har inga svårigheter att förstå din tveksamhet till att tycka om målningen. Jag flyttade ut till Kista första gången för mer än trettio år sedan. Jag har bott där av och till och sedan 2001 är det min permanenta bostad även om jag inte bor där hela tiden. Jag har alltid tyckt att färgsättningen är skrämmande och trots att jag måste passerat stationen tusen gånger eller mer och stått på perrången och väntat betydligt fler än hundra gånger är det först det senaste året som jag fått upp ögonen för detaljerna i bilden.
   Jag är inte där än, jag behöver bygga upp mina egna tolkningar mer först, men en dag ska jag kanske fråga konstnärerna vilka tankar de hade och vad de vill förmedla med, inte minst, den dramatiska färgsättningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *