Att hitta och behålla läsare till sin blogg – Bokbloggsjerka 20-23 mars

Bokbloggsjerka handlar, som det låter, om böcker. Varje fredag till måndag skriver ett antal bloggare utifrån en given fråga. Veckans fråga: Jag skulle vilja veta hur andra bokbloggare interagerar med sina läsare, lockar till sig nya läsare och får de befintliga läsarna att fortsätta besöka bloggen. Jag skulle gärna vilja läsa mer om vad som driver bokbloggarna till att blogga och hur mycket de tänker på sina läsare när de bloggar. Om du klickar på länken hittar du de andra som också svarat på frågan.

Om man inte är en känd person och därför har en naturlig krets av läsare tror jag bara det finns ett enda sätt att hitta, och behålla, läsare till sin blogg. I vart fall känner inte jag till något annat sätt.
Det gäller att vara aktiv hela tiden, både med att publicera nya inlägg och att besöka andra bloggar och skriva kommentarer hos dem. Jag vet många bloggare som aldrig besöker andra bloggar än dem från vilken de fått en kommentar i sin egen.

Jag har märkt hur enormt snabbt man tappar besökare bara med att vara borta ett par dagar från bloggen. För mig är det ett problem eftersom mitt arbete emellanåt kräver så mycket energi, och tid, att jag helt enkelt inte varken hinner eller orkar kommentera alla bloggar jag läser. Jag har heller inte alltid möjlighet att publicera varje dag.
Men visst är bloggosfären ett trevligt sätt att lära känna och ta del av andras tankar. Jag är mest intresserad av vardagsbloggar, men läser några mer ämnesinriktade.
Jag är i första hand just vardagsbloggare som skriver om delar av mitt liv. Böcker har en mycket framträdande del i min vardag och jag skriver emellanåt om böcker, liksom om film och en del TV-serier.

Det som driver mig är dels mitt intresse av att skriva, men också möjligheten att få kontakt med andra bloggare. Jag har lärt känna en hel del trevliga människor under de nästan 10 år jag bloggat och några av dem är mina vänner AFK (Away From Keyboard).
Hur mycket jag tänker på läsaren när jag skriver varierar. I vart fall försöker jag hålla en trevlig ton och ett språk som är begripligt. Under alla år har jag endast modererat bort en enda kommentar. Den var så grov att jag riskerat åtal om jag publicerat den. Som bloggare har jag ett juridiskt ansvar för det jag publicerar, men också för de kommentarer jag tillåter. Nu är det ju inte så att jag gått helt fri från troll, men man har valt andra sätt att gå till angrepp. Jag är helt oanonym på min blogg och det är lätt att ta kontakt och spy galla om man så vill. Märkligt nog har de personerna inte heller varit anonyma. Utom den gången då jag åkte på en smäll, men det var nog inte bloggrelaterat. Det var (troligen) en nasse som inte delade min politiska point of wiew och passade på att flyga på mig på T-centralen.

Det här inlägget postades i Bokbloggsjerka 2015. Bokmärk permalänken.

38 svar på Att hitta och behålla läsare till sin blogg – Bokbloggsjerka 20-23 mars

 1. Boklysten skriver:

  Påhopp ska man aldrig tolerera!

 2. Monika skriver:

  Ibland kan det vara svårt att hinna med att skriva inlägg varje dag, det är därför jag älskar tidsinställda inlägg. När jag har ångan uppe så kan det bli både två och tre inlägg skrivna på en dag och då sparar jag alla utom ett. Snart har man en liten buffert som man kan pytsa ut vid behov 🙂

  • Kraka skriver:

   Jag borde verkligen passa på att skriva om alla böcker jag inte hunnit skriva om nu när jag är internetlös hemma. Men det finns ju alltid så mycket annat att göra… Men jag håller med om att tidsinställda inlägg är bra.

   Trevlig helg!

 3. Känner igen situationen. Ibland räcker faktiskt tiden inte! Men att göra svarsvisit hos dem som varit inne på min blogg, det försöker jag alltid hinna med. Tycker att det känns bra. Nya OCH gamla besökare är ju alltid välkomna!½

 4. Bokbloggare är överlag ett trevligt släkte.

 5. Bokslukaren skriver:

  Jag försöker att inte få dåligt samvete när jag inte hinner skriva på ett tag. För mig är det viktigt att det ska vara roligt att skriv och att det inte får bli en plikt. Läser många bloggar men orkar inte kommentera så ofta

  • Kraka skriver:

   Jag läser också betydligt fler blogginlägg och bloggar än jag kommenterar. Bland annat för att jag kan kasta ett öga mellan arbetsuppgifter, men inte sätta mig och skriva.

 6. Comsi Comsa skriver:

  Vi skall vara snälla på nätet och i riktiga livet enligt mig. 🙂

  Var rädd om foten, kram

  • Kraka skriver:

   Ja, man ska vara snäll. Tyvärr är inte alla det.

   jag försöker ta det så försiktigt jag kan med foten, det går väl så där…

   Kram

 7. det kan inte vara meningen att man jämnt ska hänga i bloggen…

  • Kraka skriver:

   Nej, man måste ut i livet utanför nätet också så man har något att skriva om…. 🙂

 8. Gitsan skriver:

  Jag tycker inte det viktigaste är att de jag besöker skriver varje dag, men helst någon gång i veckan. Dessutom tycker jag det är viktigt att de skriver om något som intresserar mig eller får mig att tänka till lite extra.
  Självklart vill jag ju gärna att de kommenterar något av det jag skriver i min blogg också.
  Jag hör till dem som inte går tillbaks till det inlägg jag tidigare kommenterat för att se om bloggskrivaren kommenterat min kommentar.
  Någon gång emellanåt går jag in och justerar bland mina Länkar, lägger till nyfunna, intressanta, bloggar och tar bort dem som jag inte har något utbyte av längre.

  • Kraka skriver:

   Ja, jag tycker också att det som skrivs ska kännas intressant för mig. Jag går tillbaka ibland, men inte alltid, och ser om jag fått ett svar på min kommentar. Lite beroende på ämnet och hur jag har med tid.
   Visst är det roligt att få kommentarer från läsarna, men det är förhållandevis få som skriver något.

 9. Decdia skriver:

  Vi har väldigt lika synsätt på bloggandet!
  Visst, jag kan erkänna att det hade varit trevligt att kunna försörja sig på bloggandet… Men eftersom jag inte är villig till att sälja min själ för det så får det vara som det är. 🙂 Ibland kollar jag runt hos kommentarer bland bloggar jag följer (som nu) och hittar nåt spännande. Men hellre kvalité än kvantitet!

 10. Moi skriver:

  Jag gick ”bakvägen” när jag började blogga. Först kommenterade jag hos flera bloggare, träffade dem vid bloggträffar (tack vare dottern). Blev påhejad och frestad att starta. Så jag hade min lilla läsekrets klar.
  Vet inte om jag vill ha jättemånga ”kompisar” för jag vill verkligen ta hand om de läsare jag har.
  Äh, svaret här kommer att bli för långt så jag snor nog ämnet till ett inlägg. OK??
  Kram

  • Kraka skriver:

   Visst ska du skriva ett eget inlägg. Ämnet är inte mitt, det är veckans ämne på Bokbloggsjerka. kanske något för dig?

 11. Znogge skriver:

  En aktiv blogg är snudd på ett deltidsarbete 😉 Den saken är säker!

  Ha en bra söndag!

  • Kraka skriver:

   Ja, där håller jag med dig. Ska man verkligen ha en aktiv blogg så hinner man inte så mycket mer. 🙂

   Får väl önska dig en trevlig onsdag! Det har ju gått ett tag sedan i söndags…

 12. Lollo skriver:

  Jäkla nätverk och kassa mobila bredband! 🙁
  Det här blir tredje försöket. Den här gången kopierade jag kommentaren och klistrar in den här nedan …
  …….
  Äsch! Hade skrivit en lång kommentar som försvann för att nätet la av när jag skulle skicka den. Kopplade snabbt in mitt mobila bredband för att se om jag kunde rädda något. Jag ser inget här så jag antar att den gick förlorad … 🙁

  Just på grund av den där tidsbristen du nämner så får jag nöja mig med att konstatera att du har helt rätt och hoppa över min ”kloka” analys som jag skrev ner förut … 😉

  Kram på dig och ha en skön söndag.

  • Kraka skriver:

   Jodu, nätverk och wifi kan man bli galen på ibland. Biblioteket i Nuuk har wifi, men den är vääääääldigt långsam.

   Ha en skön onsdag!

   Kram

 13. Lollo skriver:

  Äntligen fungerade det!

 14. wiolettan skriver:

  Håller med dig om det du skriver, det stämmer så bra.
  Fast jag är pensionär så hinner jag inte skriva varje dag heller, vilket jag borde. Nu har ju inte jag så många läsare men är glad och tacksam över den lilla skara som besöker mig.
  Trevlig söndag och kram till dig.

  • Kraka skriver:

   Man måste inte ha en stor skara läsare tycker jag också. Jag är också glad för dem jag har.
   Trevlig onsdag!
   Kram

 15. Geddfish skriver:

  Det är så riktigt, det du skriver. Man ska hålla en god ton.
  Jag märker också, ifall jag inte är aktiv själv, att läsarsiffrorna sjunker, det gäller hela tiden att ge och ta, ta och ge och det suger kraft om man inte har den vanliga datormiljön eller tiden.
  Jag blir lite galen då jag bara har mobilen, jag kan producera men kan inte/orkar inte bloggvandra.
  Det beror också mycket på vad som händer i bloggarens liv, vad som engagerar läsekretsen.
  Jag bloggar för att jag tycker det är så härligt och älskar kommentarer, men just nu tryter krafterna, så jag tar lite här och där åt gången.
  Kram till dig långt där borta, var rädd om foten ♥

  • Kraka skriver:

   Visst har det betydelse vilken utrustning och hur uppkopplingen ser ut för hur mycket man orkar blogga och kommentera.

   Det går ganska bra med foten. Var rädd om dig du också! 🙂

   Kram

 16. TantGlad skriver:

  Hejsan.
  Detta var intressant.
  Tycker det är roligt att blogga, och många……känner jag kommer tillbaka till min blogg utan att jag besökt dem. Sånt är bra.
  Men visst är det så, att är man inte aktiv och kommenterar i andras bloggar minskar antalet besökare efter ett tag.
  På nätet ska man vara trevlig och visa respekt tycker jag. Jag har fått nån elak kommentar i min blogg , och sånt blir man ledsen över. Så ska det inte vara. Fattar ingenting.
  Sen tar bloggandet upp mycket tid….känner jag, och fast det är så roligt att skriva så skulle man behöva pausa i bland. Jag är ingen proffsbloggare. Skriver med stavfel här å där….Men roligt är det.

  Önskar dig en fin ny toppenvecka.
  Kram från mig.

  • Kraka skriver:

   Jag är heller absolut ingen proffsbloggare. Men jag tycker om att skriva och att ha kontakt med bloggosfären. Jag föredrar just dagboksbloggar där människor berättar om sig och sitt liv.
   Jag har egentligen inte fått elaka kommentarer på bloggen, men blivit påhoppad utanför den några gånger. Bland annat då det var upplopp och bilbränder i Husby. Alla hade så mycket åsikter och tyckte sig veta så mycket. Jag bor där, Husby är mitt hem och jag försvarade och förklarade. Blev anklagad för att varit med och brännt bilar, vilket naturligtvis är nonsens. Jag är en specialistsjuksköterska på nästan 60 år. Klart jag inte deltar i ungsomsuppror! Men jag kan, rent teoretiskt och sociologiskt, förstå varför det händer. Vi är marginaliserade i förorter som Husby. Det händer ofta att jag blir påhoppad ”ute” av folk som utgår från att jag lever på socialbidrag och ”inte gör rätt” för mig. Att bo i Husby är oerhört stigmatiserande och för den som ”inte har” och inte ”är någon” kan det vara förödande. Jag kan kosta på mig att i vissa sammanhang säga ”jag bor i Husby där vi bränner bilar” och komma undan med det eftersom jag är akademiker och väletablerad. Det är värre för alla de som saknar arbete och status. Som tillhör prekariatet och som lever i relativ fattigdom.
   Men det händer att jag väljer att säga att jag bor i Kista, vilket jag ju också gör eftersom det är min postadress. Ibland är det klart olämpligt att blotta en bostadsort som Husby. Men jag är beredd att försvara min förort och människorna där härifrån och in i eveigheten om det gäller. Jag har en stark arbetarklassförankring med en mor som var statardotter och en pappa som var stenläggarens son. Jag har skrivit en hel del om det i olika inlägg i bloggen. Jag bor i HSB och handlar på Coop, folkrörelser som väl idag inte är vad de varit men som finns nedärvda i min själ.

   Ha en fin vecka du också! Halva veckan har redan gått och i i helgen jobbar jag, går på imorgon och jobbar först fyra aftenvagter (15.30-24.00) och sedan två nätter (23.30-08.00) innan jag åter är ledig.

   Kram

 17. Det är ett tidskrävande jobb att blogga, åtminstone om man vill ha ett stigande antal besökare. Vet inte hur mycket tid man ska lägga på att läsa och kommentera. Kan bli lite tröttsamt. Och låter man bli sjunker besöksfrekvensen drastiskt. Och om man inte skriver något på 3-4 dagar. Hå hå ja ja. Man borde heta Sanna Lundell.

 18. Happygoluckiest skriver:

  Min blogg är ju en annan slags blogg än din, så jag uppdaterar inte lika ofta som genomsnittsbloggaren. Jag får inte så många kommentarer men jag ser det som att man kanske vill vara lite anonym när man läser hos mig, inga kommentarer behövs egentligen på det sättet. Det jag tycker är absolut svårast när det gäller min egen blogg är att få fram budskapet på ett pedagogiskt sätt som alla kan ta till sig men utan att jag låter dömande eller för burdus. Att vara förstående och uppmuntrande samtidigt är ingen enkel grej. Jag försöker ha en personlig ton i mina inlägg som varierar med det jag skriver om, jag tror att det helt enkelt blir behagligare och lättare att ta till sig det jag skriver då.

  • Kraka skriver:

   Du har ju en ämnesblogg, sådana jag läser i ganska liten utsträckning. Men naturligtvis läser jag din blogg eftersom jag känner dig AFK (Away From Keyboard). Jag tänker ofta att jag ska kommentera hos dig ”sen” men eftersom du skriver om det du gör så krävs det en hel del tid att formulera och tänka igenom kommentaren. Så då blir det inte av…

 19. Ama de casa skriver:

  Hoppas jag klarade matteuppgiften nu 😉

  Jag trodde aldrig att bloggandet skulle ge mig så oerhört mycket som det har gjort. Jag har träffat urgulliga människor, både irl och på nätet.

  Eftersom jag inte är ett dugg hemlig av mig och publicerar bilder på både mig och min ”Stalker” så känner folk igen mig hemma i Torrevieja och kommer ofta fram och hälsar. Jättetrevligt!

  Jag har aldrig råkat ut för några troll, men å andra sidan skriver jag inte heller nåt provocerande. Mest trams kommer det på min blogg 🙂

  • Kraka skriver:

   Jag är heller inte hemlig och många har hittat min blogg när de googlat på Kista kyrka. Jag har en hel del inlägg som handlar om kyrkan.
   Jag skriver oftast inte heller något direkt provocerande, men vad troll blir provocerade av kan man inte alltid veta. Det finns troll som kan bli provocerade av drickande av kyrkkaffe ihop med invandrare. Eller egentligen kan de bli provocerade av i stort sett vad som helst. Men de här trollen brukar reta sig på mig AFK (Away From Keyboard) och läser troligen inte ens min blogg.

   Ha det gott där i Torrevieja! Du har det nog varmare och mer snöfritt än vad jag har… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *