Halløj i Fagforeningen

Halløj i Fagforeningen är skriven av Irma Henriksen och utgiven av Forlaget Prudentia 2009. Bokens ISBN är 978-87-90827-85-4. Irma Henriksen var anställd i S.I.D i Gladsaxe 1985. Berättelserna i boken byger på verkliga händelser 1985.

I boken får vi följa några kvinnor en bit på vägen genom livet. Deras berättelser flätas samman och på olika sätt har de anknytning till det politiska livet och den fackförening som i boken kallas Gladøje fagforening.

Även om livet emellanåt bjuder på glädjeämnen så är det mest tragik. Kvinnorna sliter hårt, både hemma och på sina arbeten. De som är anställda av fagforeningen utnyttjas, både vad gäller arbetsbördan och den låga lönen likväl som sexuellt. Männen ser kvinnorna som en förbrukningsvara de har rätt till.

Boken är fylld av sorg, ångest, alkohol och sex. Men den är också ett vittnesbörd om att kvinnor har en vilja till att förända sina villkor. Även om de har odsen emot sig i ett patriarkalt system där män skyddar män oavsett vad de gjort sig skyldiga till. Solidaritet kallar männen det, men den solidariteten är mest till för att skydda dem själva och deras oegentligheter.

Boken bygger på verkliga händelser som utspelade sig 1985. Jag gissar på att händelserna utspelade sig i Gladsaxe, namnen på fackföreningen i boken och den där författaren var anställd är ju till förväxling lika.
Jag blir nyfiken på vad som verkligen hände och skulle gärna vilja läsa både medias bevakning och de eventuella rättegångsprotokoll som kan finnas. Troligen kommer jag aldrig att hinna med det. Precis som kvinnorna i bokens liv går vidare med dagliga plikter gör också mitt det.

Om boken finns på svenska har jag ingen aning om. Men med svenska som modersmål har man inga svårigheter att förstå texten. Den är enormt lättläst och jag vill varmt rekommendera att läsa den. Speciellt vill jag rekommendera boken till dig som tror att allt går rätt till och följer lagen i maktens korridorer. Se upp! Man kan aldrig lita på någon.

20150402_103656-1

Det här inlägget postades i Böcker. Bokmärk permalänken.

8 svar på Halløj i Fagforeningen

 1. Moi skriver:

  Trots att jag behärskar mitt modersmål hyfsat bra så måste jag erkänna att jag har väldigt svårt med danskan. Såväl att läsa och föra samtal. Kanske för att mitt ”modersmål” i vissa fall påminner om just danskan (för vissa… ) 🙂

  • Kraka skriver:

   Jag tycker också att danskan ær svår. men lættare att læsa en att førstå. Men man vænjer sig nær man måste… 🙂

 2. Bosse Lidén skriver:

  Du menar att det förekommer första april skämt under årets alla dagar? Jag lovar att vara försiktigt i alla korridorer. 🙂 Påskkram Bosse

 3. I fackföreningen. Jo, där kan det nog vara gubbigt så det förslår.
  Glad påsk trots att det snart är slut.

  • Kraka skriver:

   Tack! Ja, nu ær påsken slut och vi får børja se fram mot midsommar. Eller sista april først kanske. 🙂

 4. Znogge skriver:

  Genom historien har många, många kvinnor slitit hårt och haft tuffa liv. Många barn, hårt arbete och i stor fattigdom. Allt är inte bättre i dag men mycket är!

  • Kraka skriver:

   Ja, visst är det så. Men många kvinnor sliter hårt idag också, fler än vad man kanske tror. Men det är bättre idag ärn förr, i alla fall för de flesta i västvärlden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *