Vem är det som bokbloggar – Bokbloggsjerka 10-13 april

Bokbloggsjerka handlar, som det låter, om böcker. Varje fredag till måndag skriver ett antal bloggare utifrån en given fråga. Veckans fråga: Varför är det nästan bara kvinnor som bokbloggar? Om du klickar på länken hittar du de andra som också svarat på frågan.

Egentligen är det här inget jag funderat på. Men, visst verkar det stämma, jag har nästan aldrig läst någon bokblogg skriven av en man. I alla fall inte så jag vet att det är en man. På nätet finns bloggar där man inte vet säkert om det är en man eller kvina som är författaren. I alla fall inte om man inte lägger ner energi på att verkligen ta reda på vem som skriver. Sånt ägnar jag mig inte åt. Men jag minns faktiskt lite vagt att det finns program för sånt, lärde mig det på en föreläsning om nätkommunikation. Men eftersom det är rätt långt från min vardag la jag det inte på minet. Det enda jag verkligen lärde mig och minns, minns på riktigt alltså så att jag skulle kunna använda det, är Bambuser. Hur man kan direktsända från mobilen direkt ut på nätet. Till exempel från ett möte, en fest eller varför inte ett upplopp. 🙂

Utan att veta, statistiskt alltså, tror jag att män läser i mindre utsträckning än kvinnor. Jag har läst om det mängder av gånger i media att det är så. Troligen stämmer det.
På den tiden jag nätdejtade, en tid som tack och lov är över, mailade jag med hundratals män som på frågan om vilken bok de just läst klart och vilken de läste just nu svarade att de inte öppnat en bok sedan de gick ut 9:an. Nej, alla svarade inte så men mellan tummen och pekfingret var det säker 95%.

Jag har ju svårt att tänka mig ett liv utan böcker. Men å andra sidan klarar jag mig alldeles utmärkt utan sport-TV. Så det är väl kanske så att bloggar speglar olika intressen. Jag har inte kollat på andra bokbloggar än de som jag hittat via bokbloggsjerkan, förutom Gunnar deckare . Han har inte en renodlad bokblogg, men skriver mycket om deckare och han har en enorm boksamling.

Min egen son läser mycket, ja jag skulle tro att han läst betydligt fler böcker än jag trots att han bara är hälften så gammal (just nu). Han läser snabbare, men han bloggar inte. Men det gjorde inte jag heller i hans ålder. Då hade jag ett nyfött barn att ta hand om och hade jag bloggat hade det kanske varit om livet som nybliven mamma. I alla fall tror jag inte det varit om böcker. Trots att jag läste en hel del då också. Livet är föränderligt och gestaltar sig på olika sätt vid olika tidpunkter. Dock tror jag att kärleken till böcker grundläggs tidigt i livet.

Det här inlägget postades i Böcker, Bokbloggsjerka 2015. Bokmärk permalänken.

4 svar på Vem är det som bokbloggar – Bokbloggsjerka 10-13 april

 1. Geddfish skriver:

  Jodå, jag läste mycket redan som liten. Men det har avtagit. Läser lite då och då men tröttnar lätt. Få är de böcker som engagerar totalt. Å andra sidan läser jag inte veckotidningar längre heller.
  Bloggande upptar mycket tid, dessutom med alla foton som ska ditin, och fotograferingen tar också tid. Och handarbetet.
  Men, man väljer själv. Min man läste böcker, fast jag håller med dig om att det mest är kvinnor.
  Ha det så gott och kram!

  • Kraka skriver:

   Visst är det mycket i livet som tar tid. Jag lyssnar numera på de flesta böcker, men har ”återupptäckt” läsandet sedan jag äntligen lyckades övertyga min optiker om att det inte fungerar för mig att läsa med de progressiva glasögonen. En ny värld har öppnats för mig igen. Otroligt att jag stått ut så länge, nästan 10 år. med dessa hopplösa glasögon. Eller hopplösa är de väl inte, jag ser alldeles utmärkt med dem på långt håll.

   Ha det gott du också!
   Kram

 2. Happygoluckiest skriver:

  Jag kan inte leva utan böcker, men känner att jag blir mer och mer kräsen med åren med vad jag uppskattar. Jag skulle själv kunna ha en bokblogg men förmodligen skulle ingen läsa den och de bokbloggar jag läst är ofta alltför pretentiösa och snobbiga, när det kommer till litteratur är det ofta så och jag vet inte varför.

 3. Johannes skriver:

  Sen är det ju frågan om de siffrorna säger något om män i allmänhet, eller bara om vilken typ av män som ägnar sig åt nätdejting…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *